Нині на розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я перебувають 35 важливих законопроектів, над підготовкою яких триватиме напружена робота протягом шостої сесії. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі комітету.
Серед них проект закону про лікарські засоби (нова редакція), зміни до законів про захист населення від інфекційних хвороб (щодо контролю безпечності та якості медичних імунобіологічних препаратів), «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (щодо прав медичних і фармацевтичних працівників), про дитяче харчування (щодо посилення вимог до виробництва та обігу продуктів).
Крім того, на виїзних засіданнях комітету в Черкаській та Чернігівській областях передбачається розглянути питання про медичну допомогу сільському населенню.
«Народні депутати, члени нашого комітету, — зазначила в інтерв’ю «Голосу України» Тетяна Бахтеєва, — доклали чимало зусиль, щоб важлива загальнодержавна програма первинної медико-санітарної допомоги до 2011 була вчасно розглянута і знайшла підтримку в сесійному залі в першому читанні. Адже її виконання не тільки підвищить ефективність роботи медичних закладів, а й сприятиме подоланню негативних демографічних тенденцій в Україні». Програма, за її словами, сприятиме зниженню рівня захворюваності, інвалідності та смертності. «Цього маємо добитися завдяки значному поліпшенню системи надання населенню доступної і високоякісної первинної медико-санітарної допомоги із запровадженням основ сімейної медицини», — додала вона.
А нещодавно профільний комітет на своєму засіданні підтримав проект закону про внесення зміни до статті 25 Закону України «Про відпустки» (щодо гарантування відпустки для одного з батьків на період карантину). Документом передбачено, що один із батьків дитини до 7 років має гарантоване право отримати додаткову неоплачувану відпустку на час оголошення карантину на відповідній території.
На думку членів комітету, чинним законодавством не передбачено відпустки з догляду за дітьми, які вимушено не відвідують шкільні та дошкільні заклади. Народні депутати наголошували також, що чинний закон «Про відпустки» встановлює можливість отримання відпустки без збереження заробітної плати тривалістю не більше 15 календарних днів на рік, тоді як у 2009 році карантин був встановлений на три тижні.
Парламентарії переконані: закон сприятиме повноцінній реалізації громадянами України своїх батьківських обов’язків, оскільки унеможливить психічний тиск на працюючих батьків, які на момент оголошення карантину зіштовхуються з проблемою догляду за дитиною.