Зміни до Закону України про вибори Президента в частині організації роботи виборчих комісій спрямовані на унеможливлення зриву виборів або спотворення волевиявлення громадян. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ефірі Першого національного телеканалу, коментуючи ухвалення парламентом в першому читанні відповідного законопроекту.
«Ці норми спрямовані виключно на те, щоб не допустити зриву виборів в Україні або спотворення волевиявлення громадян в окремих регіонах. Норми, які були підтримані в першому читанні, спрямовані тільки на те, щоб забезпечити можливість підбиття підсумків голосування, щоб кожний голос громадянина був врахований і не спотворений», — сказав 
О. Лавринович.
При цьому він упевнений, що парламент розгляне зазначений законопроект у другому читанні до проведення другого туру голосування: «Ці норми стосуються проведення повторного голосування 7 лютого, і на перспективу таке рішення не потрібне».
Перший віце-спікер висловив сподівання на те, що «надалі потреби в таких нормах не буде», оскільки «таких політиків і таких кандидатів у президенти, які спрямовуватимуть свої зусилля не на виборчі змагання, а на зрив виборів, в Україні більше не буде, і цього року буде поставлена крапка на таких намаганнях».
Разом з тим О. Лавринович пояснив принцип формування і роботи виборчих комісій відповідно до запропонованих змін: «Якщо зараз комісії формуються на паритетних засадах двома кандидатами, і раптом один кандидат своєю волею захоче, щоб його представники припинили роботу в комісії, це не зірве роботу комісії. Комісія продовжуватиме працювати».
При цьому політик спростував певну думку своїх політичних опонентів щодо дублювання роботи комісій та встановлення різних результатів, пояснюючи це нерозумінням запропонованих норм. «Двох результатів бути не може. Громадянин є один, він голосує один раз, і виборчі бюлетені є одні у скриньці. Результат встановлюється на підставі цих бюлетенів», — зауважив О. Лавринович і додав: «Тут не буде ні других протоколів, ні других результатів. Буде точно підрахований кожний голос громадянина України».
«Незважаючи на будь-які спроби певного кандидата на пост глави держави відтягнути свою поразку, вибори в Україні відбудуться, і Президент України вступить на посаду в точний строк, визначений законом», — констатував О. Лавринович.
Прес-служба першого заступника Голови Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.