У лікарні «ОХМАТДИТ» проведено унікальну операцію

Дитина з’явилася на світ з уродженою пухлиною шиї, що була розміром, як її голова. Три тижні вчені та медики не зважувалися взятися за операцію малюка. І ось минулої середи його прооперували в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ». Це унікальна операція, нічого схожого в Україні досі не робили.
Нині хлопчик перебуває в реанімації немовлят. Тепер загроза його життю мінімальна. За пацієнтом цілодобово спостерігають лікарі та медсестри. ...Маля народилося в строк. Й одразу почалася боротьба за його життя. Зазвичай оперують уроджені вади старшим діткам, але в цьому випадку баритися було не можна. Пухлина росла просто на очах. Хірургічне втручання проводили одночасно декілька фахівців, але «диригував» за операційним столом доцент кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету імені О. Богомольця, куратор відділення хірургії немовлят «ОХМАТДИТ» Тимур Даньшин (на знімку).
— Як ви зважилися на операцію?
— Це мій обов’язок, — спокійно відповідає Тимур Іванович.
Даньшин героєм себе не вважає. Свою роботу називає рукоділлям. Стаж цього «рукоділля» — понад 40 років. Він багато курить. Мабуть, це вади професії. Напруження колосальне, коли від тебе залежить життя людини, надто коли вона щойно прийшла на цей світ.
— Таких операцій ми провели за останні десятиліття більше десяти. Вони досить рідкісні, не «на потоці», і масово не затребувані. В Україні тільки в нас їх проводять, — пояснює хірург.
Нам показують фотозйомку, зроблену працівником відділення під час цієї сенсаційної операції. Ще о 12.00 20 січня пухлина, що справді вражає своїми розмірами, в будь-який момент могла обірвати життя дитини (з етичних міркувань ми не друкуємо фото малюка. — Авт).
— Ми мали справу з дуже важкою уродженою вадою розвитку. Пухлина лімфогенангеома проросла на шиї немовляти. Як наслідок, вона деформує обличчя, шию, порушує кровопостачання голови й мозку, утруднює дихання, тому що давить на трахею і стравохід. У цьому разі вада дитини була не сумісна з життям. Довелося ставити навіть армовану трубку, щоб маля могло дихати. Звичайну, пластикову, пухлина здавлювала, — згадує Тимур Даньшин. — Складність операції була в тому, що пухлина розміщувалась на шиї, в місці, де проходять важливі магістральні кровоносні судини, що живлять мозок, і нервові сплетіння, які не можна порушити. Вона захоплювала всі стовбури лицьового нерва, шийні сплетіння.
Перший етап боротьби позаду. Трахею, стравохід і судинні сплетіння звільнили від тиску. Попереду — ще кілька операцій. Необхідно повністю видалити утворення, усунути деформації ним спричинені. А головне, каже Тимур Іванович, зробити так, щоб ця дитина в майбутньому нічим не відрізнялась від однолітків і жила нормальним життям.
Генеральний директор Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» Юрій Гладуш розповів «Голосу України» історію хвороби ще одного пацієнта — десятирічної Тані з Рівненської області. Унаслідок нещасного випадку в дівчинки повністю була роздроблена вся область таза і практично знищено внутрішні органи. Завдяки зусиллям лікарів Таню буквально зібрали по частинах.
Юрій Іванович стурбований, що своїх пацієнтів медперсонал очолюваної ним лікарні не зможе перевезти на рентген або томографію, направити на консультацію інших фахівців — немає бензину.
«ОХМАТДИТ», за словами її гендиректора, не має грошей, щоб здійснити платежі за харчування, бензин, ліки. Рахунки застрягли в Державному казначействі. Лікарі кажуть: політичні події в країні не повинні загрожувати здоров’ю й життю людей, особливо якщо йдеться про хворих дітей, які стали заручниками фінансових інтриг чиновників.
Відділення реанімації немовлят Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», де після унікальної операції перебуває маленький пацієнт.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.