Центральна виборча комісія на своєму вчорашньому засіданні провела жеребкування щодо черговості надання кандидатам на пост Президента ефірного часу на державних загальнонаціональних теле- і радіоканалах та друкованих площ у газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр» для передвиборної агітації перед повторним голосуванням з виборів Президента.
Влада і бізнес мають бути партнерами
«Влада повинна разом з бізнесом будувати партнерські відносини, де і одна сторона, і друга несуть відповідальність та мають зобов’язання. У нас повинен бути такий механізм співпраці і відносин, який би викликав довіру з обох сторін і відповідав на всі виклики. На межі бізнесу і держави ми завжди повинні знаходити спільну мову. Потрібно, щоб так було. Так і буде. Я саме таким чином будуватиму свою політику». На цьому наголосив кандидат у Президенти від Партії регіонів Віктор Янукович під час всеукраїнських зборів учасників об’єднання «Український транспортний союз». Про це йдеться на офіційному сайті кандидата. Під час зустрічі було обговорено й ухвалено низку стратегічних документів для майбутнього розвитку транспортної галузі України. Основний із них — проект концепції розвитку транспортно-дорожнього комплексу до 2015 року.
Водночас В. Янукович звернувся до працівників правоохоронних органів, судів, прокуратури та Служби безпеки із закликом «усі сили, відповідальність і державницьку мудрість покласти на вівтар захисту конституційного ладу, миру, злагоди в Україні».
«Ми повинні зробити все, щоб і другий тур виборів пройшов чесно і прозоро, щоб результат був визнаний і в Україні, і у світі. Щоб новий Президент швидко та ефективно почав виконувати свої обов’язки», — йдеться у зверненні.
Списки виборців знов уточнили
Міністерство юстиції передало органам ведення Державного реєстру виборців уточнені списки виборців для повторного голосування. За словами міністра юстиції Миколи Оніщука, уточнення стосувалися близько 46 500 виборців. Це, зокрема, уточнення про громадян, які проживали на відповідній території та померли в період з 1 по 20 січня 2010 року. А також щодо виборців, які протягом цього ж періоду змінили прізвище, ім’я, по батькові, дату або місце народження, повідомляє прес-служба міністерства.
Результати другого туру визначить позиція міжнародних спостерігачів
Таку думку в ефірі 5 телеканалу висловив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. За його словами, якщо спостерігачі скажуть, що «все було більш-менш штатно, будь-які крики не матимуть значення». «Крики будуть, судові позови будуть, але це нічого не дасть», — наголосив він. Володимир Литвин переконаний також, що нічого не дадуть і поїздки кандидатів у регіони, адже «результати виборів будуть вирішуватися в Києві».
Водночас, відповідаючи на запитання, чи можливий компроміс між кандидатами, В. Литвин зазначив: «Можливий, але в українському вимірі, що хтось один здасться».
А от ситуацію навколо змін до закону про вибори Президента глава парламенту вважає непослідовною. «Вони спочатку цей закон вносять, після цього стверджують, що між першим і другим туром закон не повинен зазнавати змін, а потім самі ж пропонують зміни», — наголосив В. Литвин.
У Житомирі виявили листівки з «чорним піаром»
Житомирські правоохоронці опечатали офіс «Народної самооборони», де виявили листівки з «чорним піаром» на кандидата в Президенти Віктора Януковича. Надвечір вони їх доставили в місто на двох автофургонах. Коли машини розвантажували, до офісу прибула група народних депутатів від Партії регіонів на чолі з Миколою Присяжнюком, який очолює обласну організацію партії. На місце виявлення листівок були викликані представники правоохоронних органів та СБУ. За словами М. Присяжнюка, з приводу інциденту він мав розмову з народним депутатом Сергієм Пашинським (лідер обласної організації БЮТ), і той запевнив, що це «неузгоджені дії і самодіяльність «Народної самооборони».
Водночас, як повідомляє наш власний кореспондент Олексій Кавун, інцидент прокоментував і керівник обласної організації «Народна самооборона» Сергій Мороз. За його словами, до офісу ввірвалися народні депутати від ПР і, не пред’являючи жодних документів, «почали рвати пачки, перевертати літературу, розвертати документи на столах». Дії власної партії він оцінив як законні: «Оскільки «Народна самооборона» не є суб’єктом виборчого процесу, то ми не зобов’язані писати на своїй продукції вихідні дані чи тираж. Це власність народного депутата і політичної партії», — сказав Сергій Мороз.
Підготувала Олена ГОРБУНОВА.