Під час зимової сесії ПАРЄ, яка нині триває у Страсбурзі, було обрано нового Президента асамблеї. Ним уперше став представник Туреччини Мевлют Чавушоглу. Наступні два роки йому доведеться зіткнутися з низкою проблем, які стоять перед Радою Європи. Зокрема: бідністю, нелегальною міграцією, порушенням прав людини.
Останнім часом особливо загострилися суперечки між деякими країнами — членами цієї організації, приміром, Росією та Грузією, традиційно складними залишаються відносини між Вірменією та Азербайджаном. Чимало проблем і у країн молодих демократій, до яких можна зарахувати й Україну. Кореспондент «Голосу України» запитала, як бачить розв’язання цих та інших питань новообраний Президент ПАРЄ Мевлют Чавушоглу (на знімку).
— Рада Європи — унікальна організація, яка включає більшість країн континенту, проте досить часто її критикують за неефективність...
— Ми у Парламентській асамблеї, а також у Раді Європи погоджуємося з критикою, яка лунає на наш рахунок. Нам справді потрібні реформи, особливо Європейському суду з прав людини. Зараз триває процес обговорення цих змін і на рівні Ради Європи, і на рівні Парламентської асамблеї. Швейцарія, яка нині головує в РЄ, ініціювала конференцію з цих питань, яка відбудеться в місті Інтерлакен за два тижні. Головною метою майбутніх реформ стане посилення ролі інституції Ради Європи.
— Досі не працює Угода стосовно регулювання управління пересування осіб між країнами — членами Ради Європи, що передбачає вільний перетин кордонів. Які перспективи встановлення безвізового режиму в Європі?
— На жаль, це правда, що Європейський Союз не включав усі країни — члени Ради Європи в зону безвізового режиму. Торік вони приєднали деякі з Балканських країн, проте не всі. Албанія і Боснія залишаються поза зоною безвізового режиму. Проте дискусія з цього приводу триває. Я є представником Туреччини, для якої це питання теж дуже важливе, і ми продовжуватимемо діалог з цього приводу з Європейським Союзом.
— Минулого року ви були доповідачем з приводу голодомору 1932—1933 років в Україні. Чому ви, представник Туреччини, для якої питання геноциду є надзвичайно чутливим, вирішили стати доповідачем з цього питання?
— Я справді вирішив стати доповідачем з питання голодомору в Україні, хоча вважаю, що політики не повинні цим займатися. Це справа істориків. Не політикам вирішувати, був голодомор геноцидом чи ні. Тому в моїй доповіді я не вживав такого терміну. Готуючи її, я відвідав Київ та Харків, зустрівся з Президентом України  Віктором Ющенком, якому теж сказав, що у доповіді не даватиму визначення тому, що відбулося 1932—1933 рр., тобто не вирішуватиму, чи був цей голодомор геноцидом, чи ні. Я просто зробив доповідь, опираючись на дані, які отримав від істориків та інших науковців. Попросив також різних політиків висловити письмово своє ставлення до цієї трагедії і приєднав ці документи до моєї доповіді. Гадаю, це була зважена доповідь, яку підтримали навіть більше політиків, ніж я сподівався.
— Єдина країна на континенті, яка не є членом Ради Європи, — це Білорусь. За яких умов ПАРЄ може відновити реінтеграційний процес з цією країною?
— Доповідь з цього питання вже ухвалено. Поки що вони отримали статус спеціально запрошеного гостя. Головна вимога до Білорусі, щоб розпочати реінтеграційний процес, — заборонити смертну кару. Загалом, ми знаємо, що ситуація у цій країні складна. В парламенті не представлена опозиція, представники опозиційних партій також відсутні у делегаціях. Тож надання статусу спеціально запрошеного гостя — це важливий крок назустріч Мінську, проте, я сподіваюся, Білорусь одного дня все-таки стане членом Ради Європи.
Коментар Івана Попеску голови української делегації у ПАРЄ:
— Для України призначення Мевлюта Чавушоглу — це абсолютно нормальна річ. Він довів, що може працювати з усіма політичними групами. Коли постало питання, кого висувати на посаду Президента ПАРЄ, то було два кандидати: представник Туреччини та Великобританії. Завдяки позиції в тому числі й українських депутатів було обрано саме Мевлюта Чавушоглу. Тобто можна прогнозувати, що відносини української делегації з Президентом ПАРЄ будуть конструктивними.