Україна вийшла на перше місце у світі за вживанням алкогольних напоїв серед підлітків. Близько 40 відсотків дітей віком від 14 до 18 років періодично вживають спиртне. Такі дані наводять у Всесвітній організації охорони здоров’я. Більшість українських фахівців звинувачують у цьому нерегульований продаж алкоголю. Нагадаємо, що в нашій країні продавати його особам до 18 років категорично заборонено. Утім, до цього часу це не стосувалося пива та інших слабоалкогольних напоїв. Вони не були визнані повноцінним алкогольним продуктом. Однак нещодавно парламент виправив цю ситуацію, заборонивши продавати їх підліткам. Кореспондент «Голосу України» намагався з’ясувати, чи допоможе це боротися з дитячим алкоголізмом.
Продаж пива неповнолітнім заборонено
21 січня 2010 року Верховна Рада України внесла зміни до низки законодавчих актів щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв. За ухвалення в цілому закону «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» проголосували 359 народних депутатів із 437 зареєстрованих у сесійній залі. Ним передбачено, що слабоалкогольні напої — алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 1,2 до 8,5 відсотка об’ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 сантиметрів кубічних, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю. Законом забороняється споживання пива (крім безалкогольного), алкогольних та слабоалкогольних напоїв: у закладах охорони здоров’я; у навчальних та освітньо-виховних закладах; у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення), на зупинках транспорту, у підземних переходах; у закладах культури; у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі); у ліфтах і таксофонах; на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установах. Також забороняється продавати пиво та слабоалкогольні напої особам, які не досягли 18 років. Закон набере чинності після офіційного його опублікування.
Підлітки не приховують, що придбати горілчані вироби в столиці дуже просто
Підліток із пляшкою пива чи горілки на вулицях українських міст не новина. Підтвердження цього — Київ. У супермаркетах побачити, як молоді продають пиво, — досить складно. Однак, наприклад, у невеликих магазинчиках можна нерідко спостерігати, як дітям продають цей продукт. Нещодавно до «Голосу України» звернулася киянка Олена Василівна. Жінка поскаржилася, що на вулиці Ревуцького поряд з двома школами розмістилося декілька магазинчиків та кіосків, які продають учням не лише шоколадки та жувальні гумки, а й алкоголь.
— У цих закладах торгівлі нерідко спостерігаю, як молодь, і навіть діти, без проблем купують не тільки пиво чи горілку, а й сигарети, — каже жінка. — І що найцікавіше, немає нікому до цього діла.
На жаль, ця інформація підтвердилася. Хоча на вітрині кожного з цих кіосків наклеєна вивіска «Особам до 18 років продаж алкогольних напоїв заборонено», молодь не запитують про вік і не відмовляють у товарі. Коли кореспондент «Голосу України» запитав у групи десятикласників, хто з них пробував купити у цих торгових точках алкоголь, то у відповідь почув лише сміх. З’ясувалося, що придбати пляшку пива чи горілки не становить жодних проблем. При цьому ніяких документів не потрібно. Біля одного із таких магазинчиків спостерігав цікаву картину. На вигляд зовсім юному школяру вдалося придбати пляшку горілки.
— Скажіть, будь ласка, ви знаєте, що не можна продавати алкоголь неповнолітнім? — запитую продавця.
— А я й не продаю, — відповідає жінка.
— Я щойно бачив, як ви продали.
— Тобі, напевне, щось здалося. Неповнолітнім горілку не продаю. І взагалі не твоя це справа.
Запитань більше не було. Адже сперечатися з жінкою не було в наших планах. Щоправда, було бажання перевірити, яка ситуація з продажем алкогольних напоїв у супермаркетах. Наприклад, в одному з них, що на вулиці Ревуцького, продавець виявилася законослухняною. На прохання хлопців продати дві пляшки горілки, вона відразу запитала, скільки їм років, а тоді вказала на табличку із забороною. Наступним місцем, де учням відмовили, був супермаркет на Харьківському шосе. Там відреагували коротко: «Спочатку покажіть паспорт».
На жаль, сьогодні самі підлітки не приховують, що придбати в столичних магазинах горілку, пиво та вино дуже просто. Часто ці товари продаються поблизу шкіл. Учні під час великої перерви встигають збігати за чимось міцненьким.
— У разі продажу алкоголю неповнолітнім відповідальність несе продавець, — коментує ситуацію столичний адвокат Микола Іванович. — На нього накладається штраф у сумі від 510 до 1700 гривень. Крім того, відповідальність несе і власник закладу торгівлі. Якщо ці дії вчинені повторно, сума штрафу зростає.
Деякі регіони запровадили комендантський час
— У багатьох українських містах та селищах депутатський корпус не чекав рішення з парламенту і вже розглянув питання щодо обмеження продажу спиртних напоїв у барах, ресторанах, дискотеках після певної години та гарантованого забезпечення норми про заборону продажу алкоголю особам, які не досягли 21-річного віку, — говорить співробітник департаменту зв’язків із громадськістю МВС Геннадій Карпюк. — У згаданому сенсі відомий позитивний досвід Вінницької області, який потрібно розповсюджувати в державі. Послідовників подібних вимушених заборон стає дедалі більше. Приміром, у райцентрі Сокаль на Львівщині міська влада заборонила продавати спиртне після 20-ї години.
За словами Геннадія Карпюка, минулого року департамент кримінальної міліції у справах дітей виявив понад 5 тисяч правопорушень у частині продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів неповнолітнім. Також було задокументовано більш як сім тисяч фактів розпивання дітьми алкогольних виробів та їх появи напідпитку в громадських місцях. Близько 3,1 тисячі маленьких українців «спіймалися» мало того що під час паління цигарок, то ще й у недозволеному місці. Правоохоронці через останні чинники взяли на облік майже півтори тисячі «шибеників». Із приблизно 3,4 тисячі випадків доведення підлітків до стану «під мухою» у кожному двадцятому довелося порушувати кримінальну справу щодо дорослих.
На думку начальника Департаменту кримінальної міліції у справах дітей МВС України Тетяни Бухтіарової, сьогодні передусім необхідно зменшити доступність таких товарів — найперше за рахунок високої ціни на них, як це в розвинених країнах. Крім того, необхідно зробити все, аби для підлітків пляшки з «легким» алкоголем були так само важкодоступні, як горілка чи вино. Те саме можна сказати і про цигарки.