Кримінальну справу за полювання на зубра, занесеного до Червоної книги, порушила прокуратура Чернівецької області. Про це стало відомо під час прес-конференції першого заступника прокурора області Віталія Поцілуйка та начальника Чернівецького міжрайонної природоохоронної прокуратури Івана Форгача. Йдеться про те, що на території Банилівського лісництва Сторожинецького держспецлісгоспу АПК у зоологічному заказнику місцевого значення «Зубровиця» 4 січня браконьєри застрелили 500-кілограмового зубра-самця. Єгер, обходячи угіддя, помітив свіжі сліди підводи та кров, а згодом знайшов рештки туші тварини без задньої частини. Він одразу ж викликав правоохоронців.
Провівши перевірку, місцеві міліціонери не виявили складу злочину і відмовили у порушенні кримінальної справи, мовляв, тварина загинула природно. Таке рішення доволі дивне, адже задня частина туші (будь-який мисливець скаже, що це найкраще м’ясо) була майже відсутня, а на рештках туші можна було побачити щонайменше чотири вогнепальні поранення (два кульові та два картеччю).
Після перевірки за справу взялася обласна прокуратура. Як стало відомо, до злочину причетні службові особи лісництва, де скоєно злочин. Виходить, замість того, щоб захищати тварин, вони самі організували незаконне полювання на них. Імена підозрюваних перший заступник прокурора не назвав, але обіцяв зробити це найближчим часом. Також він припустив, що браконьєрське полювання вони організували не для себе, а для замовників.
Віталій Поцілуйко пообіцяв, що покарання понесуть і замовники, і причетні до організації злочину. Окрім штрафів та обмеження волі, їм доведеться відшкодувати збитки, завдані державі, хоча зараз за незаконно впольованого зубра треба сплатити всього лише 2,5 тисячі гривень. Щоправда, держава вже давно збільшила суму відшкодування, але достеменно її не знають навіть у Чернівецькій екологічній інспекції.
До слова, зубрів у області залишилося не більше 200, і їхня популяція щодня скорочується. Тому і цікавляться ними хіба що браконьєри та зрідка чесні інспектори Українського товариства мисливців та рибалок. Якщо так піде і далі, то побачити «буковинських бізонів» можна буде хіба що у Червоній книзі.