Футбол. Як ми вже повідомляли, найближчого понеділка національна збірна України може отримати нового тренера. «Це питання стоятиме першим у порядку денному засідання виконкому Федерації футболу України, котре відбудеться 1 лютого, — розповів перший віце-президент ФФУ Сергій Стороженко. — У процесі дискусії й обміну думками фахівців питання може бути поставлено на голосування».

Цю інформацію підтвердив і член виконкому УЄФА Григорій Суркіс — перша особа українського футболу. Про це він повідомив позавчора. «Попри те, що саме зараз у Будинку футболу перебувають експерти УЄФА зі стадіонів, я продовжую спілкуватися з кандидатами на посаду головного тренера. Сподіваюся, що 1 лютого на виконкомі ми дізнаємося, хто поведе збірну України на Євро-2012».
На його переконання, українській збірній потрібен фахівець із грунтовними знаннями та досвідом, бо завдання, яке ставить він перед тренером, —перемога на турнірі. Одним із кандидатів на посаду пан Суркіс назвав Юрія Калитвинцева, який минулого року привів до перемоги на юнацькому Євро збірну України віком до 19 років.
То хто ж складає групу реальних кандидатів? Про Калитвинцева ми вже згадали, а ще — Яковенко, Луческу, Блохін, Маркевич і ще один тренер. Ім’я «містера ікс» не називається. Однак, на думку пана Стороженка, цей фахівець не є основним претендентом.
Пригадаймо, що після фіаско на «Донбас-Арені» від Греції у матчі плей-оф відбору на чемпіонат світу-2010 президент ФФУ Григорій Суркіс запропонував Мірчі Луческу очолити нашу збірну. Тоді наставник «Шахтаря» не погодився, бо йому, бачте, не сподобалося, як його запрошували. Втім, справедливості заради скажемо, що румунський тренер був би гідним цього поста. Але і важко збагнути, як розрулювалася б ця ситуація. Маємо на увазі перехід Луческу до збірної із «Шахтаря», де він користується незаперечним авторитетом всіх, і самого президента клубу також.
Олег Блохін уже висловився в ЗМІ (зокрема, і в «Голосі України»), що готовий знову очолити національну команду. Отже, зачекаємо до понеділка. Хоча немає гарантії, що все того дня з’ясується. Подейкують, може статися так, що призначення тренера збірної відкладуть до літа, відмовившись від наданої ФІФА можливості зіграти товариський матч у березні.