Із досьє «Голосу України»
Георгій Павленко народився 25 жовтня 1946 року. Закінчив у 1970 році Харківський політехнічний інститут, інженер-електромеханік. Трудову діяльність почав на посаді інженера Харківської пусконалагоджувальної колони №443 тресту «Югмонтаж». З 1974 року працює у ВАТ «Електромашинобудівний завод «Фірма «СЕЛМА» на посаді інженера-конструктора, з 1977-го — начальник відділу технічного контролю, з 1982-го — головний інженер заводу. З 1999 року працює технічним директором, а з 2002-го — генеральний директор ВАТ «Фірма «СЕЛМА». 
У 1991 році за розробку і впровадження у виробництво нової машини для зварювання шпильок разом з інститутом зварювання імені Є. Патона йому було присвоєно звання лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки. Заслужений машинобудівник України. Академік Інженерної академії наук України. Одружений, має дорослого сина.
В умовах фінансово-економічної кризи аж ніяк не всі підприємства нарощують обсяги виробництва й випускають конкурентоспроможну продукцію. Колектив ВАТ «Електромашинобудівний завод «Фірма «СЕЛМА» пишається своїми показниками. Це один із провідних виробників електрозварювального устаткування у країнах близького зарубіжжя. Устаткування з торговельною маркою «SELMA» застосовується практично скрізь: у побуті, в будівництві, в автоіндустрії, суднобудуванні, судноремонті, ракето- і літакобудуванні, в металургії. На заводі впроваджено й сертифіковано систему забезпечення якості продукції за міжнародним стандартом ІSO 9001. Сто найменувань зварювальної техніки для всіх видів ручного, напівавтоматичного та автоматичного зварювання мають великий попит у Молдові, Росії, Казахстані, Грузії, Литві, Латвії, Білорусі, Азербайджані, Таджикистані, а також у Сінгапурі, Туркменії, В’єтнамі, Болгарії, Йорданії, Вірменії, Німеччині та інших країнах.
Як удається вижити в непростих економічних умовах й водночас навіть у кризовій обстановці продовжувати розробку нових зразків електрозварювального устаткування та іншої техніки? Про це наша розмова з генеральним директором заводу «СЕЛМА» Георгієм ПАВЛЕНКОМ.
— Георгію Васильовичу, свого часу підприємство вписалося в ринкову економіку, певно, безболісно. За рахунок яких ресурсів?
— Завод засновано 1946 року в Сімферополі на базі майстерень із ремонту електропобутових приладів. У 1959-му його перейменували на електромашинобудівний, оскільки виготовляли апаратуру управління пристроїв для контактних зварювальних машин. Другим народженням для підприємства можна вважати початок 70-х років минулого століття, коли було встановлено міцні зв’язки з інститутом зварювання імені Є. Патона НАН України (Київ) і Всесоюзним НДІ електрозварювального устаткування (тоді — Ленінград). Для нас було дуже важливо, що такий учений і практик, як академік Борис Патон, нас підтримав і вплинув на розвиток і становлення «СЕЛМИ». Істотний поштовх у розвитку технології виробництва, налагодженні й випробувані складних електронних систем надала заводу робота з Міжгалузевим науково-технічним комплексом «Технологічні лазери» (Москва). Ми випустили близько 200 мікропроцесорних систем управління лазером. Із цього моменту на заводі почалося впровадження комп’ютерної техніки, сучасних технологій виробництва двосторонніх друкованих плат і сучасної автоматизованої системи управління розробкою і проектуванням конструкторської документації в системах ACAD і PCAD. Із розпадом СРСР завод опинився в найтяжчому становищі: різко скоротилися обсяги продажу апаратури управління зварювальних машин. Тому керівництво вирішило розвивати випуск різноманітного електрозварювального устаткування. За порівняно короткий строк було освоєно широку гаму зварювальних трансформаторів, випрямлячів, напівавтоматів, установок для аргонодугового зварювання, установок повітряно-плазменого різання. З 1996 року завод став акціонерним товариством. Із цього часу почався період становлення його як найбільшого виробника електрозварювальної техніки в Україні та СНД. Ми створили службу маркетингу, вивчили номенклатуру продукції, що випускається суміжними підприємствами. Сьогодні перелік техніки, котру ми випускаємо, постійно розширюється. При цьому використовуємо новітні світові досягнення техніки і науки, комплектуємо устаткування виробами провідних світових виробників Німеччини, Угорщини, Італії, Китаю. Висока якість продукції фірми дає нам змогу конкурувати з багатьма вітчизняними і світовими фірмами.
— Як позначається світова фінансова і криза в українській економіці на сьогоднішній роботі заводу?
— Ми опинилися в непростій ситуації. До кризи ми зберігали стабільне зростання виробництва. Уклали довгострокові контракти на поставку електрозварювальної техніки на додаток до вже наявних договорів. Але замовники почали знижувати рівень оплати продукції, яку їм поставляємо. У результаті пішов на спад обсяг виробництва, реалізація електрозварювальних апаратів та іншої продукції знизилася майже на 60 відсотків, на заводі не вистачало коштів на вчасну виплату заробітної плати. Утворився надлишок робочої сили, тому довелося відправляти в неоплачувані відпустки працюючих на заводі пенсіонерів. Надалі їх скоротили з наданням усіх соціальних пільг. На заводі переважно залишилися молоді фахівці. Ми їх навчили. Тепер кожен фахівець здатний виробляти будь-яке устаткування продукції, яку ми випускаємо. Тобто в нас досягнута цілковита взаємозаміна працівників. Але й у цій складній обстановці ми продовжуємо розробку нових зразків електрозварювального устаткування, щоб не допустити відставання від конкурентів. Уже сформовано план роботи на лютий, березень. Усі сили кинуто на розробку нових виробів на базі інверторної техніки (розробка устаткування на базі електроніки. — Авт.). Сьогодні замовник хоче одержати все в комплексі, тобто ми повинні виробити устаткування, дотриматися технології, підібрати матеріали, навчити їхній персонал, забезпечити запасними деталями та витратними матеріалами. Фактично все здати під ключ. І це вже вдається. Ось, наприклад, освоюємо випуск трициклів (на знімку) — це триколісний виріб на кшталт мотоцикла на базі мотор-колеса. Ці машини в сучасних умовах можна використовувати для перевезення вантажів, людей. Отут не потрібні бензин, масло. Усе це працює за допомогою акумулятора та електродвигуна, ніякого забруднення атмосфери і природи, цілковита екологічна безпека.
— Ви укладаєте угоди без посередників?
— Ми самостійно укладаємо договори і торгуємо напряму більш як із 40 країнами світу. У 2008-му поставили устаткування на 110 мільйонів гривень, а минулоріч наші поставки скоротилися до 40 мільйонів гривень. Що поробиш, криза позначилася й на нашому виробництві. Але ми впевнені, що наростимо виробництво. Треба, щоб нам не заважали працювати. А якщо й хочуть допомогти, то нехай допомагають з енергозбереженням, поверненням ПДВ. У нас на заводі на сьогоднішній день неповернення ПДВ на суму близько 5 мільйонів гривень. І хоч скільки я казав на різних високих нарадах про ці проблеми, вони їх не розв’язують. Мені кажуть: дай «відкат», тоді одержиш свій ПДВ. А чому я повинен віддавати якомусь дядькові-чиновникові свої чесно зароблені гроші? Стосовно енергозбереження ми теж самостійно працюємо. Встановили сонячні батареї, енергоощадне устаткування. Вчимося виживати і працювати в нових умовах.
— Які на підприємстві впроваджуються сучасні технології? За рахунок чого зростає якість вашої продукції?
— Постійна праця конструкторів і розробників із модернізації парку устаткування й розробки нової зварювальної техніки дають заводу можливість випускати нові види високотехнологічного електрозварювального устаткування. Фірма застосовує сучасні технології. Для обробки металевого листа — унікальну й сучасну технологію німецької фірми TRUMPF. За допомогою штампувальних комплексів із програмним управлінням здійснюється вирубка, висічка та формування деталей різних конфігурацій з металевого листа. Складальний цех обладнано сучасним комплексом розпайки та промивки друкованих плат, автоматизованого просочення силових обмотувальних вузлів зварювальних трансформаторів, електричних котушок і дроселів. Для фарбування корпусів електрозварювального устаткування використовується сучасна лінія фарбування порошковим напилюванням. У виробництві також застосовується швейцарська лінія різання, зачищення та маркування проводів та інші технології. У нас впроваджена поетапна система якості. Ми вчимо й вимагаємо від кожного нашого фахівця сумлінного ставлення до праці. На етапі кінцевої продукції у нас працює відділ технічного контролю. А також на заводі успішно застосовується матеріальне заохочення за якість продукції. Робітник знає, якщо він допустить брак, то втратить премію. А це істотні суми. Завод одним із перших у Криму впровадив систему управління якістю ІSO 9001. Сертифікат на цю систему нам вручив президент Академії наук України академік Б. Патон. З 2006 року на підприємстві впроваджено й сертифіковано систему екологічного управління ІSO 14001. Уся продукція «СЕЛМИ» сертифікована в національній системі УкрСЕПРО, а також у Російській системі ГОСТ. На фірмі постійно проводять патентні дослідження. Випробування виробів тривають й у випробувальній лабораторії зварювального устаткування. Практично вся нова продукція проходить апробацію в реальних промислових умовах — це дає можливість пропонувати на ринок конкурентоспроможне устаткування, що відповідає всім вимогам замовника.
— Яка роль і частка інвесторів?
— Нам переважно вистачає власних коштів, навіть кредити в банках не беремо. Адже заводу ніхто не дасть просто так гроші. А якщо й дадуть, то зажадають потім якісь дивіденди. Було в мене з американцями кілька зустрічей. Вони мені казали, що готові дати гроші на модернізацію виробництва. Але я їм відповів, що гроші мені не потрібні, а от технології я б із задоволенням у них узяв. Я тоді сказав американцям: «Давайте створимо з вами спільне підприємство: ваші гроші, ваші технології, а мої фахівці, устаткування». Вони подумали і... відмовилися.
— Які методи використовуєте для просування свого устаткування на споживчий ринок?
— Свою нову продукцію ми надаємо підприємствам на випробування у виробничих умовах. Не менш ефективним інструментом маркетингу є й виставки, де потенційному клієнтові можна показати свою продукцію. Щорічно ми беремо участь в 10—12 регіональних спеціалізованих виставках в Україні. Крім вітчизняних презентацій, ми експонуємо свою продукцію й на міжнародно-технічних спеціалізованих виставках у Німеччині, Китаї, Індії та інших країнах. Ми пишаємося, що наше устаткування, спеціально розроблене для зварювання нафтогазопроводів, конкурує на рівні з устаткуванням американської фірми «Лінкольн». На заводі щорічно проводять науково-технічні конференції для фахівців суднобудування та мостобудування, нафтогазовидобувного та нафтопереробного комплексів. З метою ознайомлення з продукцією, що випускається, на «СЕЛМІ» організовано безплатні курси, на яких усі бажаючі можуть ознайомитися з технічними характеристиками устаткування, сферами його застосування, функціональними можливостями, характерними неполадками й методами їхнього усунення. Передбачено також і практичні заняття, на яких зварювальники можуть переконатися в якості й можливостях устаткування.
— Чи змінилася соціальна складова вашої фірми в умовах кризи?
— Ні. Здоров’я співробітників нашої фірми — завжди в центрі уваги: на заводі функціонують медичний центр із великим діапазоном послуг і сучасний стоматологічний комплекс, на Чорноморському узбережжі Криму працюють дитячий табір і база відпочинку «Парус». У центрі міста Сімферополя діє дитячий дошкільний комплекс «Алые паруса», що по праву вважається одним із кращих в Україні.
— Ні для кого не секрет, що в нашій країні контролюючі органи полюбляють відвідувати працюючі підприємства — на непрацюючих їм просто немає що робити. Ви не раз заявляли у високих інстанціях про те, що частими перевірками вам просто не дають працювати. Що, на вашу думку, треба сьогодні змінити в Україні, щоб такі, як ваше, підприємства могли працювати на повну потужність?
— Торік виробничники попросили на одній з нарад, щоб в умовах кризи нас не смикали без причин. І, в принципі, це спрацювало. Держстандарт, СЕС диктують свої умови, хоча ми працюємо за міжнародними стандартами. Я казав, що нас мають перевіряти раз на три роки. От нехай і перевіряють, скільки треба, — місяць, два, три. А в інший час нехай не заважають нам працювати. Адже ми нікуди з України й Криму не втечемо. Ось наш завод, ось за нами наші люди! Потрібно і з нами рахуватися. Найбільша проблема — це відшкодування ПДВ. Я вже казав про це раніше. Адже в країні склалась така практика, що підприємство завжди неправе, а праві ті, хто живе за наш рахунок. Цю систему і на законодавчому, і на виконавчому рівні треба в корені міняти. Тоді ми будемо більше грошей відраховувати в бюджет і на різні соціальні програми.
— Зупинятися на сьогоднішніх досягненнях ви не збираєтеся. Ваші плани на майбутнє?
— Ми працюватимемо, освоюватимемо нову техніку, підвищуватимемо соціальні стандарти працівників заводу, збільшуватимемо платежі в бюджет. Плани в нас чудові, і я сподіваюся — ми з ними впораємося. Від нас, виробничників, одне прохання. Треба, щоб наші державні органи стимулювали виробника або хоча б не заважали йому працювати.
Розмову  вів Георгій ВЕРВЕС.