Значне подорожчання цукру — на ринках  за кілограм солодких кристалів правлять 9,5—10 гривень — фахівці пояснюють насамперед надмірною кількістю посередників, які постачають продукт від виробника до покупця.
— Цукром торгують здебільшого фізичні особи, тому з’ясувати в них походження товару практично неможливо, — каже заступник начальника Державної інспекції з контролю за цінами у Вінницькій області Михайло Ганзюк. — Жодних документів, ніякої бухгалтерії суб’єкти підприємницької діяльності не ведуть. Одне відомо — до покупця товар доходить через десяті руки.
Щоб встановити солодкий «ланцюжок» і дізнатися, на якому з етапів і в яких розмірах «накручують» ціни, фахівці названої інспекції звернулися з проханням до керівництва області сприяти в організації спільних рейдів. До участі в них пропонують залучити правоохоронців, працівників податкової, громадськість. На їхню думку, «облава» на цукрових спекулянтів дасть можливість встановити, хто зробив гірким цукор. Підставу вважати нинішню ціну спекулятивною дає те, що собівартість солодких кристалів, вироблених із буряків нового врожаю, становить у середньому 5—6 гривень. Хто «накручує» подвійну ціну на кристали, мають намір з’ясувати в регіоні.
Подорожчали в січні також молочні продукти. Підвищили заготівельні ціни — зросли роздрібні. Ще одна причина — припинення роботи Вінницького молокозаводу. Зупинку підприємства його власники пояснюють збитковістю виробництва. Молоко в магазини обласного центру завозять з інших регіонів. Затрати на доставку позначаються на його вартості. Найдешевша ціна літрового пакета — 5,5 гривні. Кілограм вершкового масла коштує 45—50 гривень, літр сметани — 14,1 гривні.