Неприйняття держбюджeту й відсутність остаточних результатів президентських виборів ускладнює короткострокові цінові прогнози на споживчому ринку, водночас уряд вважає, що інфляція 2010 року не перевищить 10 відсотків, а бізнес — що вона сягне за 15 відсотків (опитування НБУ). Як на мене, істина виявиться посередині (12 відсотків). На що очікувати в лютому?
Бензин (високооктановий) — подорожчання А-95 в середньому до 7,8 гривні за літр. Дизпальне — подорожчання в середньому до 6,9 гривні за літр.
На кон’юнктурі ринку позначиться цінова нестабільність на нафту в Європі, спричинена пожвавленням споживання внаслідок холодної зими, а також девальваційні очікування, сформовані в січні. Я не виключаю, що до посівної утримається саме такий масштаб цін, якщо тільки не втрутиться політичний чинник. Вибори, нагадаю, можуть справити безпосередній вплив і на валютний курс, і на вартість нафтопродуктів, а розрядки політичної напруги, як на мене, логічно очікувати не раніше другого півріччя.
Борошно — зростання середніх цін на 5 відсотків.
Економічних передумов для зростання цін на борошно немає через пристойний врожай продовольчого зерна. Але ціни зростатимуть на потребі одержати маржу з торговельного обороту, покривати транспортні видатки, борги 2009 року тощо.
Хліб — подорожчання на 2,5 відсотка.
Чимало хлібопекарських підприємств завершили рік зі збитками, що не дозволило підняти рівень заробітної плати в собівартості продукції вище за 10 відсотків. Щоб рівень зарплати відповідав законодавчим стандартам, її треба підвищити щонайменше на 25 відсотків. А це потягне за собою незначне зростання вартості реалізованої продукції. Як на мене, ціни на хліб підвищуватимуться адекватно зростанню інфляції.
Крупи: подорожчання кілограма гречаної крупи на 3 гривні, кілограма гороху — на 5 гривень.
Результат зумовить падіння врожаїв цих сільськогосподарських культур і природне бажання торгівлі відшкодовувати втрати від скорочення роздрібного товарообігу.
М’ясо: подорожчання кілограма яловичини на 8 відсотків, подешевшання кілограма свинини на 5 відсотків, подешевшання кілограма курятини на 5 відсотків.
Я виходжу з того, що подорожчання яловичини зумовить певний її дефіцит на ринку в зв’язку з подальшим скороченням поголів’я великої рогатої худоби й скороченням імпорту, а помірковане подешевшання свинини й курятини стане наслідком зниження закупівельних цін і збалансування приросту виробництва зі споживчим попитом.
Молоко й молокопродукти — подорожчання в середньому на 5 відсотків.
Сир, молоко, вершкове масло за останні кілька місяців уже подорожчали на 20—30 відсотків унаслідок сезонного зростання закупівельних цін на сировину. На мою думку, після того, як усі виробники врахують подорожчання сировини в собівартості продукції, роздрібні ціни підвищаться щонайменше на 15 відсотків у першому кварталі цього року. Разом із тим навесні й улітку ми побачимо зворотне — подешевшання і закупівельних, і роздрібних цін.
Цукор — подорожчання в середньому на 5—6 відсотків.
Високі світові ціни на цукор-сирець і неабиякий дефіцит солодких кристалів на внутрішньому ринку унеможливлять наявність дешевого продукту й у гурті, й у роздрібу.
Алкоголь — подорожчання горілки на 8 відсотків, вина — на 10 відсотків.
Я не бачу серйозних передумов для зростання роздрібних цін на горілку, окрім наміру держконцерну підняти відпускні ціни на етиловий спирт, котрі, як на мене, будуть реалізовані, попри те, що таке рішення економічно необгрунтоване. Я виходжу з того, що законопроекти, які підвищують ставки акцизних зборів, не пройдуть процедури затвердження в парламенті до кінця лютого.
Овочі — подорожчання на 10 відсотків, фрукти — подорожчання на 15 відсотків.
Зниження купівельної спроможності споживача істотно гальмує інфляційні процеси. Але зростання споживчих цін на плодово-овочеву продукцію опосередковано генерують і більш тривіальні чинники, як-от — посушливе літо, дефіцит сховищ або парникових площ, складна епідеміологічна ситуація в регіоні, абощо. І перше, і друге, і третє змушує переключатися на більш дорогу імпортну продукцію, їсти замість червоних власних яблук дорогі європейські. Як на мене, в першому півріччі ми знову одержимо недостатню пропозицію овочів, а відтак — перманентне здорожчання.
Ліки — подорожчання на 5 відсотків.
Я виходжу з того, що в першому кварталі (й це підтверджує січень) ми станемо свідками доволі чутливих курсових коливань на валютному ринку, а це спонукає дилерів імпортних медпрепаратів піднімати відпускні ціни. Але я відкидаю можливість чергових спекуляцій, які ми мали в ході боротьби з пандемією грипу.
Транспортні послуги — подорожчання на 8 відсотків.
Я очікую чергового циклу подорожчання послуг на автотранспорті й на залізниці у зв’язку з потребою оновлювати рухомий склад, будувати інфраструктурні об’єкти до Євро-2012, покривати борги в зарплаті тощо.
Житлово-комунальні послуги — подорожчання на 5 відсотків.
На мою думку, нові ціни на природний газ та електроенергію для населення зростатимуть незалежно від результатів президентських виборів. Це —питання енергетичної самодостатності. Ясно, що прискорити динаміку зростання уряд не наважиться до того, як стануть відомі остаточні підсумки виборів.
Туристичні послуги — подорожчання на 10 відсотків.
Обсяги туристичних послуг в Україні внаслідок кризи за рік скоротилися на третину. Знизився і попит на мандрівки в екзотичних напрямках. Я вважаю, що ціни на послуги лижних курортів цього року здебільшого відповідатимуть загальному рівню інфляції на товари й послуги.
Офіційний курс — 8,1 гривні за долар США.
На мій погляд, Нацбанк зможе подолати девальваційні процеси в першому кварталі року.