На відміну від «середньостатистичного» українського регіону севастопольські ціни піддаються впливу специфічного чинника. Поряд із «традиційними» злетами на Різдво, Великдень, Новий рік, першотравневі й тому подібні свята споживач у Севстополі звик до додаткового щорічного аргументу: «Таж курортний сезон почався!..».
Пояснення універсальне — його можна почути й на автозаправній станції, й від бабусь із транспарантом «Здам житло», й від продавців на продовольчому ринку. Більш аргументовано, але, по суті, так само, виправдовуються представники структур, що контролюють і перевіряють, та органів влади.
Аргумент, на думку споживачів товарів і послуг, страждає однобічною логікою — після завершення сезону масових відпусток цінники ніхто не поспішає переписувати. У найкращому разі вони можуть залишитися незмінними до чергового свята...
Дивну закономірність побічно визнає влада. На підсумковій за 2009 рік прес-конференції заступник голови Севастопольської міськдержадміністрації Олександр Климов, який курирує економічний блок, підтвердив, що ціни в Севастополі мають стійку тенденцію до зростання: «Індекс споживчих цін за рік — 112,9 відсотка». Останні новорічно-різдвяні свята вчергове підтвердили, що споживачеві краще звикати до тенденції: роздрібні ціни на сир твердий і сир м’який, м’ясо, копченості та деякі інші продукти харчування зросли де на третину, а де й на чверть.
Спроба отримати прогноз із приводу майбутньої цінової ситуації від реалізаторів овочів, фруктів і м’ясо-молочної продукції мала такий результат:
а) «ціни на все зростуть значно раніше 
8 Березня» — заявили 6 респондентів;
б) «ціни на все зростуть напередодні 8 Березня» — 2 респонденти;
в) «ціна зросте тільки на м’ясо для шашлику» — 1 респондент;
г) «ціни не зростуть до травневих свят» — 1 респондент.
Що почім у Севастополі:
батон «Сімферопольський» — 2,75—3,05 грн.;
молоко (літр) — 5—9 грн.;
борошно (кг) — 3—3,5 грн.;
масло вершкове (кг) — 30—50 грн.;
сметана (літр) — 11 грн. (магазинна) — 40 грн. (домашня);
сало (кг) — 25—30 (свіже) — 70 (копчений підчеревок);
свинина (кг) — 30 (з кісткою) — 55 (ошийок на шашлик);
яловичина (кг) — 28—45 грн.;
масло рослинне (літр) — 8—13 грн.;
яйця (десяток) — 8,46 (у супермаркеті «Фуршет) — 15 (свіжі домашні на Центральному ринку);
цукор (кг) — 7,40 (пісок) — 10 (рафінад);
картопля (кг) — 2,60—5 грн.;
морква (кг) — 5—7 грн.;
буряк (кг) — 3,99 грн. (у супермаркеті) — 5 грн. (на овочевому ринку «Чайка»);
яблука (кг) — від 4,5 грн. (кримські, супроводжувані порадою продавця: «Обріжете, а так дуже смачні!») до 25—30 грн. (добірні вощені турецькі).