Cьогодні на позачерговій сесії Верховної Ради депутати планують розглянути чотири питання. Два з них зініційовані Партією регіонів: проект постанови Верховної Ради про дотримання Конституції і законів України керівництвом Міністерства внутрішніх справ під час проведення виборів Президента України в 2010 році та проект змін до Закону «Про вибори Президента України» щодо організації роботи виборчих комісій. Натомість БЮТ наполягає на розгляді іншого проекту змін до виборчого закону, який урегульовує процедуру голосування вдома, та проекту постанови про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки законності передачі в оренду Віктору Януковичу урядової резиденції «Межигір’я». Ми поцікавилися думками народних депутатів України, чому зараз виникла потреба в проведенні позачергової сесії та чи зможе парламент ухвалити результативні рішення на позачерговій сесії.
Юрій МІРОШНИЧЕНКО, Партія регіонів:
— Наша фракція зібрала необхідну кількість голосів, щоб провести позачергове засідання парламенту. Насамперед вимагатимемо притягнути до відповідальності міністра внутрішніх справ Юрія Луценка у зв’язку з недавніми подіями на поліграфкомбінаті «Україна». Що стосується внесення змін до закону про вибори Президента України, то ми наполягатимемо на розгляді проекту закону в авторстві Олександра Лавриновича.
Андрій КОЖЕМ’ЯКІН, Блок Юлії Тимошенко:
— Існує невідкладна необхідність розгляду питання про вдосконалення законодавства про вибори Президента України. Законопроект, який пропонує фракція БЮТ, покликаний не допустити спотворення волевиявлення виборців України. Сподіваюся, парламент підтримає ініціативу фракції БЮТ, і під час другого туру президентських виборів буде забезпечено рівні можливості для всіх громадян, а нові положення закону про вибори Президента зроблять неможливим застосування масових фальсифікацій.
Іван СТОЙКО, «Наша Україна—Народна самооборона»:
— БЮТ і Партія регіонів продовжують практику проведення беззмістовних засідань Верховної Ради. Позачергові засідання повинні скликатися лише у випадку надзвичайних подій, коли без втручання парламенту не можна вирішити питання, яке має значний суспільний резонанс. Позачергове засідання скликалося влітку 2008 року, коли треба було допомогти людям, які постраждали від повені в західних областях. Зараз позачергові засідання парламенту використовуються як майданчик для політиканства і безкоштовного піару. Практика показала, що на них нічого не вирішується, зате на проведення засідань витрачаються мільйони бюджетних коштів. Проведення беззмістовних засідань веде до повної руйнації парламентаризму в Україні й дискредитації Верховної Ради як єдиного законодавчого органу.
Олександр ГОЛУБ, Комуністична партія:
— Приймаючи рішення щодо Ю. Луценка, ми повинні керуватися не тільки останніми подіями довкола поліграфкомбінату «Україна», а й заслухати його звіт про ситуацію в самій міліції та ефективність боротьби зі злочинністю. А вже тільки після цього голосувати проект постанови.
Сергій ТЕРЕЩУК, Блок Литвина:
— Позачергова сесія буде безрезультатною. Бо політичне протистояння перед президентськими виборами в розпалі, потім розпочнеться життя, а поки що — нічого. Наша фракція визначатиметься щодо голосування зранку після обговорення.