Центр соціальних та політичних досліджень «Соціс» та компанія «Мейнстрім комюнікейшн енд консалтинг» проаналізували діяльність наших парламентаріїв.
Серед чоловіків найактивнішими народними депутатами визнані: Юрій Кармазін («НУ—НС») — 828 виступів протягом цього скликання, Адам Мартинюк (КПУ) — 543 та Олег Зарубінський (Блок Литвина) — 437. А серед жінок попереду Катерина Ващук (Блок Литвина) — 166 виступів, Ганна Герман (Партія регіонів) — 159 і Ксенія Ляпіна («НУ—НС») — 116. Про це заявив на прес-конференції гендиректор Центру соціальних і політичних досліджень «Соціс» Микола Чурилов.
Він також розповів, що лідерами серед народних обранців за кількістю законодавчих ініціатив, які стали чинними актами, серед чоловіків визнано Сергія Підгорного (БЮТ) — 54, Олександра Єфремова (Партія регіонів) — 47, Сергія Терьохіна (БЮТ) — 33. Серед жінок це Ольга Боднар (БЮТ) — 20, Тетяна Бахтеєва (ПР) — 13 і Ганна Герман (ПР) — 11.
А головний редактор видання «Народний депутат» Василь Зоря зазначив, що з 450 народних обранців справді працюють менше 50. «У парламенті існує 50 «зірок», які відповідають на всі запитання, і близько 400 чоловік, які приходять і працюють у тіні та, власне, займаються своїми справами», — сказав він.