Київрада перетворює місто на лісоповал
30 грудня та 6 січня поблизу станції метро «Дарниця» варвари знищили понад 250 реліктових сосен та інших дерев віком від 50 до 100 років на 1,15 га.
Ця ділянка лісу — частина паркової зони, історичної пам’ятки природи «Вовча гора». Але й без цього навряд чи в кого не здригається серце, коли бачить цвинтар здорових дерев. Чи не найнеймовірніше: вирубування тривало кілька днів, але вандалів ніхто не зупинив. Навіть після того, як їх показали в одному з телесюжетів. Поки місцеві мешканці викликали міліцію, яка чомусь не дуже поспішала, сосни вже лежали. «Лісорубів» затримали. Вони не мали дозволу на вирубування дерев, але повідомили, що ділянка — власність приватної компанії.
Я спробувала з’ясувати, як таке могло статися, у начальника відділу екології, охорони довкілля і ресурсозбереження Дніпровської РДА у Києві Андрія Ященка.
— Райадміністрація, — пояснив він, — не може заборонити використання цієї ділянки, бо не має повноважень: землею в столиці розпоряджається Київрада. Вона надала її товариству з обмеженою відповідальністю 27 листопада торік. Депутати райради ще тоді написали звернення до Леоніда Черновецького, але відповіді не одержали...
Ця ділянка лісу перебуває на балансі комунального підприємства з утримання зелених насаджень Дніпровського району. Запитала в його директора Олени Сірош про те, як таке могло статися?
— Для нас це теж несподіванка, — каже Олена Миколаївна. — Для того, щоб зрізати бодай одне дерево, господарі ділянки повинні одержати в нас акт обстеження. З ним вони мають звернутися до «Київзеленбуду», який вирішує, зрізувати його чи ні. Після того або надає, або не надає ордер на знесення зелених насаджень. Якщо надає, то вказує суму відшкодування. З ордером заявник має прибути до нас, а ми контролюємо, як здійснюється знесення. Але до нас ніхто не звертався.
Кілька днів тому на цвинтар знищених дерев приїжджав депутат Київради Віталій Кличко з депутатами свого блоку. Він вважає, що відповідні органи повинні опротестувати рішення Київради, за яким землю на цій ділянці передано в приватні руки. А також притягти до відповідальності чиновників, причетних до вирубування лісу. Віталій Кличко розповів, що його фракція блокувала трибуну, протестуючи проти ухвалення рішення. Але за нього проголосувала більшість депутатів, до складу якої входять представники кількох партій.
Земля надана для експлуатації та обслуговування торговельних павільйонів. Депутати вдали, ніби не знають, що на цій ділянці — ліс та інші зелені насадження? До речі, так само тихцем знищений березовий гай — майже 100 дерев з іншого боку станції метро «Дарниця». Нині тут встановлено кіоски та павільйони. Невдовзі на місці й цього вирубаного лісу з’явиться ще один алюмінієвий сарайчик — такий собі архітектурний викидень, що вже тисячами заполонили Київ із неодмінними купами сміття і відходів навколо. Тим часом Держжитлокомунінспекція визначила збиток від знищеного лісу: 2,7 млн. грн.
А хто ті варвари, в яких піднялася рука на дарницькі сосни? Проектна компанія «Ярус». Більше нічого про неї та про її власників з’ясувати не вдалося, оскільки за вказаною у документах адресою таких не було. Сподівання лише на те, що депутати фракції Віталія Кличка в Київраді доведуть справу до кінця.
Яке покарання передбачає законодавство для тих, хто його порушив у такий спосіб? Зловмисникам загрожує штраф — від 850 до 1700 грн. Або арешт строком на 6 місяців, чи обмеження свободи до трьох років, або позбавлення волі на такий само термін із конфіскацією незаконно надбаного. Це — в разі, якщо вони завдали істотну шкоду довкіллю (ст. 246 КК України). Зауважу, що коли б власники ділянки продали вирубане, то навіть на дровах заробили б на порядок більше... Але навіть таке «покарання» їм не загрожує: прокуратура Дніпровського району столиці закрила кримінальну справу проти «лісорубів», оскільки земельна ділянка нині... приватна власність....
Але це ще не вся історія. Адже сесія Київради 27 листопада скандальним рішенням №747/747 надала під забудову не лише цю земельну ділянку, що між Броварським проспектом і вулицею Малишка. Адже вона — лише частина загальної, площею 14,7 га, виділеної для спорудження торговельних і розважальних закладів уздовж лінії метро від станції «Лівобережна» до станції «Чернігівська». Це означає, що вся зелена зона вздовж цього маршруту буде знищена. Тож Київрада цинічно й нахабно перетворює зелений Київ на лісоповал. А правоохоронні органи не вбачають у цьому злочину. Таки правда, що ми живемо в країні, яка повністю перемогла розум...
У яку партію чи громадську організацію слід записатися, аби... Аби що? Як ви, шановні читачі, гадаєте, що мають робити громадяни в цьому разі?
Хроніка ганьби влади (дані минулого року)
Уночі 10 березня було незаконно вирубано 100 вікових дерев у сквері імені Василя Стуса на проспекті Перемоги.
10 листопада вирубано тополі на бульварі Давидова.
На початку грудня розпочалася вирубка дерев в урочищі Горбачиха.
На одного киянина нині припадає близько 12—14 кв. м зелених насаджень, а відповідно до Генплану має бути 20.

За екологічними показниками серед європейських столиць Київ посідає останню, 30-ту, позицію — найнижчий показник серед країн Східної Європи.