На запитання «Голосу України» відповів особистий представник чинного голови ОБСЄ з виборних питань, член ЦВК Республіки Казахстан Марат САРСЕМБАЄВ.

— Ви спостерігали за ходом виборів в Україні й напевно можете дати об’єктивну оцінку подіям. Поділіться своїми враженнями.
— Оскільки я сам член Центральної виборчої комісії у себе в країні, то мені було цікаво пройтися по дільницях, щоб подивитися, як йдуть справи із процесом голосування в Україні. Я відвідав чотири дільниці в Києві, на одній навіть був присутній під час відкриття. Під час перебування на виборчих дільницях, та й загалом, порушень практично не побачив. Тим паче що моя думка збігається із загальною оцінкою ОБСЄ, у розробці якої я також брав безпосередню участь. Вибори проведено на високому рівні, краще, ніж у попередні роки. Зобов’язання України перед ОБСЄ та Радою Європи виконано повністю. Права людини дотримувалися на належному рівні, у тому числі й свобода слова, об’єднань і зборів.
— Що стосується ОБСЄ, то 14 січня 2010 року Казахстан офіційно обійняв посаду чинного голови однієї з найавторитетніших і найшанованіших організацій у світі. У цьому зв’язку який головний девіз і пріоритет Казахстану на цьому посту?
— Справді, 14 січня нинішнього року на інавгураційному засіданні Постійної ради ОБСЄ в столиці Австрії відбулося офіційний відеозвернення Президента Республіки Казахстан
Н. Назарбаєва до учасників засідання, в якому глава держави виклав основні підходи до діяльності ОБСЄ, оголосив девіз і пріоритети Казахстану на посаді голови організації. Від цього дня Казахстан офіційно обійняв посаду чинного голови.
Головним девізом і пріоритетом Республіки Казахстан під час головування в ОБСЄ буде довіра, традиції, транспарентність і толерантність. Казахстанське головування пройде особливо важке випробування у процесі розв’язання глобальних проблем — боротьби з тероризмом, зміцнення безпеки, нерозповсюдження ядерної зброї, екологічних проблем і економічної кризи.
Буде продовжено курс на подальшу політичну лібералізацію країни й підвищення якості життя казахстанців. Головування буде основано на довірі, традиціях, відкритості й терпимості. У Казахстані 140 етносів і більш як 40 конфесій живуть разом, як одна велика родина. Також за час свого головування Казахстан планує проведення серії конференцій і саміту ОБСЄ в Астані з пріоритетних завдань гарантування безпеки й боротьби проти тероризму. Особливу увагу в період головування буде приділено Афганістану, а саме сприянню афганцям у трансформації зруйнованої війною країни в мирне, творче й самостійне суспільство, основане на демократичних принципах і цінностях.
— Це був ваш перший досвід роботи спостерігачем в Україні?
— Ні, 2006 року під час парламентських виборів я працював у Хмельницькій області. Також мені доводилося спостерігати за виборами у Грузії та Голландії.
— Чи є у вас які-небудь рекомендації, щоб поліпшити процедуру виборів у нашій країні?
— Можливо, вам є сенс придивитися до системи електронного голосування. Рахувати вручну у XXІ столітті! Якщо ми довіряємо гроші та фінансові операції електронним машинам, банкоматам, то невже ми не можемо довірити право голосу електронному підрахунку? У деяких країнах, наприклад, побоюються запроваджувати нові технології, бо протиборчі сторони не довіряють одна одній і думають, що результати легше сфальсифікувати за допомогою електроніки. У зв’язку з тим, що в Україні масових та істотних порушень не було, жоден кандидат, який не пройшов у другий тур, до нас не звернувся, і вибуху емоцій не було, я гадаю, що в українському суспільстві настав момент певної довіри.
— Який кандидат у Президенти «найзручніший» для Казахстану?
— Особисто я і як громадянин, і як чиновник міждержавного рівня не бачу різниці для своєї країни. Переконаний, будь-який Президент, хоч би хто це був завтра, чи він, чи вона, докладатиме однакову кількість зусиль для подальшого розгортання двостороннього співробітництва між нашими країнами. Ми поставляємо сюди нафту й нафтопродукти, водночас без вашого нафтогазового обладнання нам не обійтися. Або візьмімо хоча б різні види продовольства. Ми будемо й надалі його закуповувати, бо ця зовнішньоторговельна операція вигідна і для вас, і для нас. Там, де є об’єктивна вигода, будь-який Президент розв’язуватиме питання так, як необхідно для потреб населення. Що стосується політичних моментів, то у нас немає об’єктивних причин для політичних чвар. Ми братні країни, і наші держави ніколи не брали і не братимуть участі у будь-яких кампаніях з обмовляння одна одної.
— Поділіться тоді особистими симпатіями.
— Мені, відверто кажучи, важко вибрати того чи того кандидата. Я перебуваю в такому стані, коли замолоду юнак закохується відразу в кількох дівчат і не знає, кому надати перевагу. Так і в цьому випадку.
— Наскільки вибори в Україні цікаві простим казахам?
— Казахстан і Україна — це дві братні держави, в яких багато спільного. Нас поєднує не тільки політика чи економіка, а й культура, ментальність, працьовитість і доброзичливість. Наше співробітництво у всіх напрямах міжнародного життя динамічно розвивається з року в рік. На сьогодні у Казахстані проживають понад 500 тисяч українців. У республіці є місто, яке носит ім’я Тараса Шевченка, працюють 23 українські національно-культурні центри, діють українські недільні школи. За рахунок держбюджету фінансуються газета й телепрограми українською мовою. Плідну діяльність з відродження й розвитку української мови, культури, національних традицій і звичаїв українців здійснює Асоціація «Українці Казахстану». І в цьому зв’язку для Казахстану небайдужа доля України, й ми з великою цікавістю спостерігаємо за процесами, які відбуваються у вас. Не виняток й вибори Президента, які відбулися у вашій країні. Навіть у деякої частини населення виникла своя певна думка щодо того чи того українського кандидата.
— Очікується, що другий тур виборів буде більш жорсткий, можливі конфронтації. Чи збільшуватиме ОБСЄ кількість міжнародних спостерігачів?
— Я припускаю, що другий тур, як і перший, пройде без екстремальних ситуацій. У другому турі будуть присутні тільки ті спостерігачі, які вже акредитовані Центральною виборчою комісією України. Враховуючи той досвід, що його має ОБСЄ, нових спостерігачів не буде.

Фото надано Посольством Республіки Казахстан в Україні.