Сквер на Прорізній забудують черговим алюмінієвим викиднем

Цей затишний сквер у центрі столиці — на розі Хрещатика і Прорізної (за часів СРСР вулиця носила ім’я Свердлова) знають і люблять кілька поколінь киян. У найзапеклішу спеку тут під розкішними кущами бузку та могутніми деревами ховалися від сонця пенсіонери, закохані й любителі хильнути прохолодного пивця, купленого в гастрономі поблизу. Чималий зелений квадрат справді нагадує зелену оазу в кам’яних джунглях міста.
Нині значний шмат відгороджений основою паркану з добротних брусів. Щоправда, в суботу тутешні мешканці вчинили «самосуд» і знесли його. Але вчора, коли ми побували на цьому майбутньому будівельному майданчику, то він знову стояв там само (на знімку). Хто заніс руку? Київрада, яка рішенням, ухваленим ще 2003 року, надала ділянку площею 12 соток в оренду на 25 років ТОВ «Парус» — для спорудження чергового алюмінієвого викидня — закладу громадського харчування.

 

Звісно, що власників таких «парусів» ще жодного разу не вдалося не лише розшукати, а й установити. І не тільки нам, а й депутатам фракції Віталія Кличка, яка протестує проти варварського знищення зеленого Києва. Запитала у члена фракції Віталія Кличка у Київраді, начальника управління з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Наталії Новак, що саме вони робитимуть, аби припинити безлад?
— Ми підготували рішення щодо скасування рішення Київради 2003 року про надання ділянки під забудову у сквері на Прорізній. А також ще одного, ухваленого 27 листопада 2009 року, про надання земельної ділянки під забудову 14,7 га вздовж лінії метро від станції «Лівобережна» до станції «Чернігівська», де вже знищено 250 реліктових дерев на 1,15 га поблизу станції метро «Дарниця».
— Але прокуратура Дніпровського району закрила кримінальну справу, оскільки ця ділянка — приватна власність. Як це могло статися?
— Тому, що великий інтерес до неї має БЮТ. Ми оскаржили рішення прокуратури Дніпровського району в прокуратурі Києва — з тим, щоб воно не стало чинним, і будемо боротися до кінця, аби зберегти бодай те, що ще не знищене. Нині збираємо також підписи киян проти вирубування тут зелених насаджень. Можливо, так нам краще вдасться переконати колег під час сесії Київради, запланованої на 11 лютого.