Учора глава держави Віктор Ющенко увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 25 січня 2010 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення законності при виготовленні виборчих бюлетенів для повторного голосування з виборів Президента України».

 

За цим указом Міністерство внутрішніх справ має невідкладно забезпечити «охорону та оборону внутрішніми військами» поліграфкомбінату «Україна». Мінфіну доручено забезпечити виконання з 27 січня 2010 року обов’язків керівника комбінату «найбільш професійно підготовленим і таким, якому надано допуск до державної таємниці із відповідним ступенем секретності, працівником з числа керівництва цього державного підприємства». На СБУ покладено здійснення контролю за процесом виготовлення, зберігання та передачі виборчих бюлетенів, а управління держохорони та МВС має посилити режим охорони приміщень Центрвиборчкому та інших державних органів, уповноважених організовувати підготовку та проведення виборів Президента. Окрім того Генпрокуратуру зобов’язано всебічно вивчити та надати правову оцінку фактам втручання у роботу поліграфкомбінату «Україна». Сам В. Ющенко, коментуючи рішення РНБО, зазначив, що причиною конфлікту стало рішення уряду «нашвидкуруч змінити статут і замінити керівництво поліграфкомбінату «Україна» відразу після першого туру виборів», внаслідок чого розгорнувся конфлікт, який нагадує кримінальні розборки і рейдерство. «Як провокаційні, так і агресивні дії показали нездатність обох політичних сил — і Блоку Юлії Тимошенко, і Партії регіонів — толерантно, зважено, у рамках закону вести підготовку до другого туру виборів», — сказав він.

Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов, представляючи позицію Кабміну з цього питання, зазначив, що уряд готовий забезпечити участь як представників Януковича і ЗМІ, так і громадськості в контролі за друком бюлетенів. При цьому він наголосив, що для забезпечення чесних виборів важливим є не тільки контроль за друком бюлетенів, а й контроль за електронною інформацією стосовно технологій їх виготовлення. «Не треба було обов’язково друкувати бюлетені на комбінаті «Україна». Можна було просто передати диск щодо поліграфічних особливостей друку бюлетенів, і на будь-якій фабриці чи комбінаті, де є машини якісного поліграфічного виконання, забезпечити їх безконтрольний друк», — сказав він. Стосовно роботи самого комбінату «Україна», то О. Турчинов запевнив, що на чолі з новим керівництвом її буде відновлено в найближчі дні. Зауважимо також, що в понеділок заступник міністра Кабінету Міністрів Сергій Чеботар у вечірньому ефірі Першого національного телеканала повідомив, що уряд не отримував рішення суду про припинення зміни керівництва поліграфкомбінату «Україна». «Ми не отримували такого судового рішення і його не бачили, і мене дивує, що ми сьогодні про якесь судове рішення розмовляємо», — сказав він. Відтак і міністр юстиції Микола Оніщук заявив, що Кабінет Міністрів мав усі законні повноваження змінювати керівництво підприємства. Нагадаємо, що конфлікт розгорівся після того, як представники Партії регіонів заявили, що Київський окружний адміністративний суд призупинив рішення Кабміну про зміну керівництва поліграфкомбінату «Україна» до розгляду справи по суті.

А тим часом Центральна виборча комісія затвердила форму та зміст виборчого бюлетеня для голосування під час другого туру президентських виборів. При цьому заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна виключила саму можливість зриву друку бюлетенів.

Коментар юридичного відділу

 

Дії осіб, які брали участь у конфлікті, пов’язаному із захопленням приміщення державного поліграфічного комбінату «Україна», в т. ч. й тих, хто намагався силоміць увійти до приміщення поліграфкомбінату, можуть оцінюватися як протиправні.

Залежно від кваліфікації цих дій певні особи можуть бути притягнуті до адміністративної чи кримінальної відповідальності, зокрема, за хуліганство, заподіяння тілесних ушкоджень, опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, знищення або пошкодження майна, перевищення влади або службових повноважень, захоплення державних або громадських будівель чи споруд. Покарання за ці дії може бути різне — від штрафу до обмеження волі на строк до 10 років.

Слід зазначити, що відповідати мають не лише безпосередні виконувачі протиправних дій, а й замовники (організатори) цих дій та підбурювачі.