— Я прихильник радикального оновлення парламенту, — заявив він на брифінгу для представників місцевих засобів масової інформації. — Але за двох передумов. По-перше, треба змінити виборчий закон. По-друге, необхідно поміркувати у частині повноважень, як Верховна Рада працюватиме.
Інакше, за його словами, дострокові вибори не матимуть ніякого сенсу.
— Поки що ідея дострокових виборів — хороша, — зазначив він, — але якісних підстав для їх проведення я не бачу.
Заступник Голови Верховної Ради України висловив також стурбованість реаліями забезпечення виборів до органів місцевого самоврядування.
— Майже 1000 сіл, селищ, міст, навіть області не проводитимуть вибори 30 травня, — повідомив він. — Можливо, ми приймемо закон, який підпише Президент, аби вийти з цієї ситуації.
Крім того, на його переконання, важливо, щоб Президент найближчим часом підписав ухвалений парламентом закон щодо питань студентського самоврядування.
М. Томенко негативно оцінив вчинок депутата Ленінської районної ради Севастополя Костянтина Зарудного, який публічно спалив паспорт громадянина України. Заступник Голови Верховної Ради повідомив, що звернувся до Генпрокуратури щодо факту наруги над державною символікою України.
М. Томенко як один з авторів Закону щодо посилення кримінальної відповідальності за наругу над державними символами України наголосив: «Можна підтримувати чи не підтримувати політику Президента України або інших посадових осіб, але зневажати Українську державу та її символи неприпустимо».
А під час вчорашнього ранкового ефіру на «5 каналі» заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко говорив про нові обмеження споживання і продажу алкогольних напоїв.
Він зауважив, що в Україні вже давно ведеться дискусія стосовно «поганих» і «добрих» алкогольних напоїв і десятки років молодих людей переконували в тому, що в Україні не існує пивного алкоголізму. «У нас виникла унікальна ситуація, коли за гроші алкогольних компаній було обґрунтовано, що пиво і слабоалкогольні напої корисні для дітей, —наголосив М. Томенко. — Тому нам надзвичайно важливо було ввійти у вимоги європейської цивілізації і сказати, що це один з видів алкогольних напоїв».
В Україні, на його переконання, має бути державна просвітницька програма: з одного боку, пропагування здорового та активного способу життя, а з другого — небезпек та загроз алкоголізму і тютюнопаління. На думку М. Томенка, як повідомляє його прес-служба, такі резонансні суспільні закони потребують світоглядного свідомого розуміння. «Розпочнімо з того, щоб і влада, і український народ почали тверезіти, бо наша країна скоро конкуруватиме з неблагополучними країнами в частині дитячого алкоголізму», — наголосив він.