За інформацією голови Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, на Хмельниччині торік під ніж пішло 30 тисяч корів. Причина — вкрай низькі ціни на прийом молока від населення, що не покривали жодних затрат на утримання великої рогатої худоби в приватних селянських господарствах.
«Ми всі стали свідками того, що відбулося влітку: молокозаводи західної групи одночасно встановили ціни, збиткові для селян, — коментує Віталій Олуйко. — Собівартість молока, що вироблялося приватником, становила 1,20—1,50 гривні, і це без урахування заробітної плати — селянин собі ж не платить. У результаті нема на що придбати сіно, жом, електроенергію тощо. Тому власники й вирізали худобу».
Антиконкурентні узгоджені дії молокозаводів працівники обласного відділення АМКУ виявили, довели і оштрафували переробників на 55 тисяч гривень. Товариства зобов’язалися подібного не повторювати. Тим більше, що з 1 січня регульована ціна на несортове молоко — 2,12 гривні. «Звичайно, зросте ціна і в роздрібній мережі, та це повинно регулюватись дотаціями на загальнодержавному рівні», — висловлюють свої тверді переконання антимонопольники.