Одні думають, як би з тваринництвом розпрощатися назавжди, та з земельки побільше взяти. Інші — як ту земельку зберегти та покращити. А паралельно, як це й має бути, розвивати тваринництво. За сучасними технологіями...
Навіть на Водохреще, коли у господарстві був вихідний день, а родоначальник сільськогосподарської династії Макодзебів, голова сімейства Микола Гаврилович з іншими синами та родичами за традицією приймав крижану купіль, син Роман (комерційний директор ТОВ «Рассвет») не забув завітати на ферму, до своїх улюбленців...
«Овець асканійської і романівської порід ми вирощуємо поки що не так для отримання якихось матеріальних статків, як для душі. Так само, як і страусів, рибу...» — заявив під час нашої зустрічі Роман Макодзеба. У це важко не повірити, якщо побачити кремово-білосніжних ручних ягняток із блакитними очима. Деякі з них навіть норовили «поцілувати» свого піклувальника.
«Інша справа — свині, — зауважує Роман Миколайович. — Ми вирощували їх за різними технологіями. І за традиційною, і за голландською... Подивіться на наших свинок. Вони доглянуті, нагодовані, мають презентаційний вигляд. Таке ставлення до кожної із восьмисот тварин поголів’я. І майже кожна може «втерти носа» за опоросами та приростами ваги і нинішнім, і колишнім «радянським» рекордсменам. Але на сьогодні все це уже не те!»
І Роман Макодзеба починає розповідати про «справжню» технологію вирощування свиней, за якою, зважте, у свинарниках працюватимуть кондиціонери. Нечистоти одразу і автоматично прибиратимуться у спеціальний накопичувач, з якого не тільки перегній на поля потраплятиме, а ще й можна буде відбирати біогаз для опалення домівок місцевих жителів. Але це — опісля. А зараз новатор тваринництва у господарстві чекає — не дочекається весни, щоб продовжувати втілювати в життя свою мрію — будувати надсучасну свиноферму. В кожному приміщенні якої для кожної групи свиней підтримуватиметься постійна температура, особливий кормовий раціон і... не буде звичного для всіх аміачного запаху. Можна буде встановити бактерицидні прилади і т. д., і т. п. На спільній сімейно-виробничій нараді вирішили — комплекс до майбутніх жнив уже має стояти...
Загальна вартість проекту — близько п’яти мільйонів гривень. Перші п’ятсот тисяч уже освоєні. Усі кошти — за рахунок господарства. Осучаснена галузь має бути надзвичайно рентабельною. «І я в цьому переконаний, — запевняє голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Прометей», заслужений працівник сільського господарства України, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ст. Микола Макодзеба. — Бо проведено скрупульозні підрахунки, вивчено досвід багатьох передових у цьому напрямку розвитку свинарства вітчизняних і зарубіжних господарств. Найближчим часом плануємо відрядити спеціалістів для вивчення досвіду до Іспанії...».
«За рік-півтора маємо вийти на самоокупність, а через два — на прибутки, — продовжує Роман Макодзеба. — Для цього на початковому етапі маємо забезпечити власне маточне поголів’я до 150 голів, які протягом зазначеного часу забезпечать нам загальне поголів’я в 2,5 — 3 тисячі свиней. Для цього необхідно буде перейти на стовідсоткове штучне запліднення та регулярні ультразвукові дослідження свиноматок...
Зважте, нині, щоб виростити свиню товарною вагою 110—115 кг, необхідно затратити на відгодівлю до 800 кг комбікормів. Якщо дотримуватися обраної технології, за оптимальних умов вистачає 270 — 300 кг. Ну, а споживачі зможуть отримувати від нас щорічно по 280 — 300 тонн свинини належної якості і за помірними цінами».
Спілкування з людьми, захопленими гарними ідеями, підкріпленими реальними справами, підтримує і окриляє. І тоді не такими вже безнадійними здаються кризи, політичні та економічні негаразди. А з’являється стимул для пошуків і реалізації своїх мрій.
Здійснення його мрій, у тридцятирічний ювілей, бажає Роману Макодзебі й «Голос України». Нехай рясно родить земля, народжуються і зростають здорові діти, а улюблена справа, справа дідів і батьків, приносить радість і задоволення...
 


Фото автора.