У селі Верхнє Турківського району Львівської області відкрили першу чергу Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України, повідомляє наш власний кореспондент Ірина Єгорова. Будова постала завдяки фінансуванню уряду та узгодженим діям усіх гілок влади — сільської, районної та обласної.

Затишний, абсолютно безбар’єрний готель для проживання спортсменів-параолімпійців, унікальні, перші в Україні біатлонно-лижні траси та інженерно-спортивні споруди, ангар для зберігання техніки, що обслуговує лижні, біатлонні та гірськолижні траси, — усе це в досить непростих умовах будувалося для людей з особливими потребами, які представлятимуть нашу країну на численних європейських та світових змаганнях. Нові траси відразу випробували параолімпійці, які прибули на нову базу, щоб у нормальних умовах підготуватися до поїздки на зимову Параолімпіаду до Ванкувера. Нинішній повний склад української збірної — учасниці Х зимових Параолімпійських ігор залишився задоволений лижними та біатлонними трасами нового реабілітаційно-спортивного центру.

Президент Національного комітету спорту інвалідів України, голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Герой України Валерій Сушкевич, стараннями якого значною мірою такий довгожданий центр у нашій державі нарешті постав, розповів, що вже в середині лютого 2010 року Національним комітетом спорту інвалідів планується закінчити внутрішнє вкомплектування другого готелю для спортсменів, до речі, вже збудованого, а також ввести в дію гірськолижні спуски, адаптовані для осіб з обмеженими можливостями, та канатно-крісельну дорогу. А трошки пізніше буде обладнано спортивний зал та медико-відновлювальний центр.

Вартість будівництва комплексу становить 40 мільйонів гривень. Загальна площа об’єкту — 188 гектарів, і це дасть можливість спортсменам не лише тренуватися, а й відпочивати після напружених змагань, готуючись до подолання нових світових висот, милуватися дивовижними краєвидами Турківщини, що має стати туристичною перлиною Європи.

Фото Євгена КРАВСА.