Всеукраїнські змагання любителів підлідного лову «Хрещенські рибалки 2010» проходили на одній зі столичних заплав Дніпра. Риба, яку піймали взимку, в крижаній чистій воді, має найкращі гастрономічні якості, стверджують найбільш ортодоксальні зимові рибалки. М’ясо «зимової риби» не тхне брудом, особливо це стосується місць, де вода літом надто прогрівається. Нині морозно, крига міцна і надійна. Проте й риба не дуже поспішає виринати на холод. Тож здобуток переможця Андрія Матюшка становив 532 грами! Кращі із двадцяти трьох морозостійких професіоналів отримали призи.
 
А після змагань — звичайно ж, юшка і байки про зимову риболовлю. На одному з форумів, присвячених цій темі, розказували історію. Колись приїхали французи, яких зачарував вид з мосту на заледенілу річку. На кризі зібралося чимало «пінгвінів». Французи поцікавились, що ці люди роблять. Відповідь «рибу ловлять» їх розвеселила, але перепитали знову: «Ні, ну правда, що вони там роблять?» Запевнення, що це істинна правда, не подіяли. Вони не заспокоювались: «Досить знущатись, ми ж бо не зовсім дурні. Як вони її ловити можуть?!» З’ясувалося, вони вважали, що річка взимку промерзає наскрізь до дна. А риба в ній, якщо не мігрує, то без руху вмерзає в лід. Їм пояснили, що ріка замерзає лише зверху, і під льодом риба хай дещо сонна, проте досить активна, щоб спокуситися і клюнути на наживку. Наступним запитанням було, як вони її ловлять, з-під льоду? На пальцях їм намагались пояснити про чудо-інструмент під назвою «коловорот», аналогів якого у французів точно немає, про кропітке свердління лунок і терпляче очікування. Благо, було добре видно, як мужички спокійно сидять собі на ящичках поодинці, й особливої метушні на кризі не спостерігалось.
Після досить тривалого переварювання інформації французи знову запитали: «А що, їм дуже ця риба потрібна? То ж мороз...» Довелося знову пояснювати про ящики, на яких сидять рибалки. Що всередині кожного є саме вона, яку, з точки зору французів, пити неможливо, а на морозі ж вона ох як іде... І гріє... І тіло, й душу... А ще душу гріє те, що звільнив собі мужик вихідний від сімейних рутинних проблем й увесь у спокої з головою віддався найулюбленішій справі.
Французи заусміхалися: «А-а-а... Ось тепер ми все зрозуміли — це ХОБІ!!!»
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.