— каже директор Кіровоградського інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук Володимир Савранчук

Після ознайомлення з чималеньким господарством інституту та спілкуванням з його науковцями, спеціалістами та працівниками і з першим, і з другим твердженням Володимира Вікторовича важко не погодитися.

По-перше, до мережі самоврядної наукової установи входить кілька науково-виробничих підрозділів — державних підприємств «Дослідне господарство», що розташовано в селі Созонівка Кіровоградського району, та «Дослідне господарство «Червоний землероб» (село Чарівне Бобринецького району) і «Дослідне господарство «Ставидлянське» (село Ставидла Олександрівського району).
По-друге, про успішну діяльність і проблеми Кіровоградського інституту агропромислового виробництва часто доводиться чути й від керівників та працівників агропромислового комплексу регіону. Установа й у кризовий період використовує у тваринництві й рослинництві передові науково обґрунтовані технології.
І по-третє, місце, яке займає наукова установа в агропромисловому комплексі Кіровоградщини і в мережі Академії аграрних наук, як то кажуть, зобов’язує.
Справжніх науковців тут уміють помічати, підтримувати й заохочувати. На даний час в аспірантурі без відриву від виробництва навчаються вісім аспірантів за спеціальностями: рослинництво, розведення та селекція тварин, технологія виробництва продуктів тваринництва, економіка сільського господарства та АПК, селекція рослин. У 2009 році чотири наукові співробітники інституту захистили кандидатські дисертації. Успішно діє рада молодих вчених, до якої входять 21 науковець, п’ять з яких уже мають науковий ступінь.
Інститут не тільки вирощує, а й реалізує елітне насіння озимої пшениці, жита, озимого та ярого ячменю, вівса, гороху, проса, гречки, соняшнику, сої, коріандру, картоплі, багаторічних злакових та бобових культур, а також племінний молодняк свиней великої білої породи, української червоної та української чорно-рябої молочних порід ВРХ.
А повести мову хотілося б саме про рядових працівників молочнотоварної ферми Созонівки. Адже саме вони щоденною працею доводять, що українське тваринництво існує.
Тут розташовано племінний завод української червоної молочної та племінний репродуктор української чорно-рябої молочної порід. Загалом поголів’я ВРХ налічує 850 голів. В тому числі 280 корів. У середньому кожні п’ятдесят корівок доглядають дві доярки. А надоюють вони від своїх «молокорепродукторів» щороку по 5—6 і більше тисяч кілограмів молока. Частину цінного харчового продукту збувають тут-таки, на території центральної садиби, в фірмовому магазині. Молоко перевіреної високої якості із задоволенням купують місцеві селяни і навіть мешканці Кіровограда. Решту розбирають маслосирзаводи сусідньої, Одеської області. Ціна — 2,7 гривні за літр влаштовує і тих, і тих (адже на Кіровоградщині на будівництво чи реконструкцію власного маслосирзаводу поки що так і не спромоглися). Безкоштовно дають молоко місцевій школі.
Так само за доступними цінами можуть придбати місцеві жителі і свинину та яловичину. Підтвердженням перспективності такої діяльності є нагальна потреба будівництва власного забійного цеху. От тільки необхідно для цього близько мільйона гривень, яких в інституту немає. А держава нині не в тому стані, щоб допомогти своїм науковцям-виробничникам.
А щоб у такій важливій справі не бути залежним від примх партнерів чи недбалого господарювання, тваринне поголів’я підприємства інституту повністю, крім макухи, забезпечують кормами власного виробництва. Добре, що на 3400 гектарах із застосуванням новітніх технологій вирощують високопродуктивні сорти сільськогосподарських рослин. Загалом тут здатні забезпечити насінням чотирнадцяти основних сільськогосподарських культур (понад 40 сортів і гібридів) до 50 відсотків від потреби області. Одне слово, і в рослинництві, і в тваринництві созонівці, як з повагою називають їх земляки, на висоті.
Підтвердженням цього стало нагородження установи двома золотими медалями «Переможець конкурсу» за презентацію інноваційних розробок щодо вдосконалення порід великої рогатої худоби «Знам’янський тип поліської м’ясної породи» в номінації «Наука, освіта, інформатика» та «Племінні тварини голштинізованого внутріпородного типу української червоної молочної породи ВРХ» у номінації «Тваринництво. За досягнення високих показників розвитку племінного тваринництва» на XXІ Міжнародній виставці-ярмарку «Агро 2009».
І, нарешті, залишається додати, що творчий колектив однодумців, нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України і грамотами Української академії аграрних наук, посилено готується до почесного столітнього ювілею, який уже не за горами!
 


Фото автора.