Профспілкові організації системи Державного комітету з питань матеріального резерву України почали глибоку реорганізацію своїх структур, а також обрали нового лідера. ЦК профспілок очолила Олена Довгаленко (на знімку праворуч). Таке рішення нещодавно ухвалене на профспілковій конференції. Раніше Довгаленко очолювала контрольно-ревізійний департамент Держкомрезерву України.
За словами керівника комітету Володимира АльохІна (на знімку ліворуч), одним із найголовніших завдань, що стоять на сьогодні перед ним, як новим керівником відомства, а також перед новообраним профспілковим лідером, — повернути минулу силу галузевим профспілкам і поставити на новий ступінь їх співпрацю з керівництвом системи держрезерву.
«Профспілки повинні стати впливовим важелем для побудови здорової і міцної системи держрезерву. На чолі кута ми ставимо цінність кожної людини, адже система держрезерву — це не лише цінності держрезерву, головне — це наші кадри. Злагоджено працює колектив — добрі результати має підприємство. Неможливо розділити соціальне й економічне, немає прибутку в підприємства — немає і соціальних заходів. В умовах кризи нам необхідно створити надійний механізм для злагодженої роботи трудового колективу, що складається з майже 7,5 тисячі людей. Криза — це поштовх у пошуку нових шляхів до ефективної роботи підприємств. На цьому етапі ми бачимо такий шлях у побудові згуртованої системи, кожен член якої знає, що він — важлива й необхідна частка цілого. Тому я впевнений: сильний профспілковий рух, об’єднаний з вірними діями керівництва системи, допоможе нам досягти поставлених цілей і виконати завдання, поставлені урядом», — наголосив в інтерв’ю журналістам глава Держкомрезерву України Володимир Альохін.
На думку Олени Довгаленко, у профспілок попереду багато роботи. «Реалії третього тисячоліття вимагають іншого погляду на профспілковий рух. Кожен член трудового колективу повинен розуміти, що його відповідальне ставлення до роботи, дбайливе ставлення до навколишнього середовища, допомога своєму співробітникові створять той мікроклімат, у якому комфортно буде перебувати насамперед йому самому. Безумовно, людина повинна знати, що вона не самотня. Чого ми боїмося — невиплати зарплати, звільнення, несправедливості, хвороби, старості. Тут профспілка й має бути поруч та підтримати людину в складний час, а також не забути про організацію відпочинку, дозвілля, про допомогу у вихованні дітей — наприклад, як бути з дітьми під час їхніх канікул (вічна проблема працюючих батьків). Профспілкам належить розробити серію соціальних програм — з оздоровлення, з культурної освіти тощо, які будуть реалізовані в тісній співпраці з новим керівництвом комітету», — зазначила вона.
О. Довгаленко висловила впевненість, що в системі профспілок необхідно запровадити якісно новий принцип взаємодії між членами профспілки та керівництвом. Зокрема, передбачається створення внутрішньої «гарячої лінії», по якій працівники підприємств зможуть повідомити профспілковому керівництву не лише свої скарги, а й попросити безпосередньої допомоги у вирішенні наболілих питань. «Ми хочемо достукатися до кожної людини, що працює в системі держрезерву, і довести їй, що профспілка — це не порожнє слово», — заявила Довгаленко.
За словами В. Альохіна, профспілковий рух у галузі має відстежувати застосовування трудового законодавства. «Профспілка — це не лише каса, а й контролер за виконанням Кодексу законів про працю, а також ініціатор пропозицій щодо його вдосконалення. Якщо профспілки бачать проблему в реалізації норм законодавства, вони зобов’язані запропонувати своє бачення, як її вирішити. Комітет же в змозі передати цю ініціативу далі — уряду й до парламенту», — сказав Альохін.
Він додав, що після профспілкової реорганізації кожен працівник системи держрезерву повинен відчути турботу з боку профспілок, упевненість у завтрашньому дні. Саме від цього, за його словами, залежить успіх реалізації усіх поставлених урядом України завдань перед Держкомрезервом. «Якщо ми будемо впевнені в тому, що наш людський ресурс нас не підведе, завдання з підвищення рівня накопичення, з оновлення запасів і впровадження сучасних технологій зі зберігання продукції ми виконаємо без зайвих труднощів», — підкреслив Альохін.