Апеляційний суд Донецької області повернув на додаткове розслідування кримінальну справу проти активістів громадської організації «Донецька республіка», яку розслідувало Управління СБУ в області. Предметом вивчення стала діяльність активістів, які в 2006 році проводили мітинги на центральній площі обласного центру, роздавали перехожим листівки і пропонували поставити підписи під час імпровізованого «референдуму» зі створення Донецької Федеративної республіки. На листівках була намальована карта майбутньої Федеративної республіки Україна у складі Донецької Федеративної республіки, Центральної Української республіки, Новоросійської республіки, Федеративної республіки Галичини та Криму.
На думку слідства, дії активістів Олександра Цуркана, Андрія Пургіна та Тетяни Дворядкіної містили заклики до скоєння зумисних дій, спрямованих на відділення територій, захоплення державної влади, створення незаконних органів управління, порушення кордонів територій. У справі фігурують агітаційні матеріали із красномовними назвами: «Хохляцкий геноцид», «Бандеровский фашизм. ОУН-УПА», «Донецкая республика... Сделай выбор, иди с нами!» та інші. Після відкриття судового засідання підсудні заявили кілька клопотань, із яких суд під головуванням Володимира Калашникова задовільнив єдине — про ведення процесу російською мовою.
Разом із тим, на думку суду, справа потребує додаткового розслідування. Суд звернув увагу, що правоохоронні органи порушили кримінальну справу не стосовно конкретних осіб, а за фактом злочину, тим самим порушивши право Цуркана, Пургіна та Дворядкіної на захист. Названі особи допитувалися як свідки, а не як підозрювані. Крім того, суд вбачає порушення у порядку проведення експертиз та у тривалому досудовому слідстві — протягом двох років. Також суд зауважив, що не всі матеріали слідства були перекладені російською. Тому тепер органам досудового слідства належить знову зібрати всі докази і правильно кваліфікувати дії звинувачених. Запобіжний захід — підписка про невиїзд — залишається незмінним.
Лідер організації Олександр Цуркан (на суд він одягнув бейдж у кольорах російського прапора) після виголошення рішення від коментарів відмовився. Зате його колеги були більш говіркими. «Вся справа зліплена і сфальсифікована в СБУ. Агітувати можна за що завгодно, якщо це не містить заклики до насильства чи зміни конституційного ладу», — заявив Андрій Пургін.