Понад 10 відсотків запоріжців невчасно розраховуються за отримані послуги з концерном «Міські теплові мережі». Однак є особливо злісні боржники, які жодного разу протягом минулого року не оплатили рахунки за спожиту теплову енергію та гарячу воду. Їх хоч і небагато, лише відсоток від загальної кількості «забудькуватих», але саме через них городяни нині винні концерну 153 мільйони гривень. І це за того, що в Запоріжжі ось уже п’ять років тепло і гарячу воду подають у квартири безперебійно.
У «Міських теплових мережах» установлено свої правила впливу на боржників. Якщо споживач не оплачує рахунки два місяці, йому нагадають про це по телефону, попередивши про відповідальність. Через три місяці боржник отримає письмову претензію, через півроку — повістку до суду, а в двері подзвонять працівники тепломережі, котрі відключать подачу гарячої води в квартиру.
Та через затяжні січневі свята чимало запоріжців, схоже, залишилися без грошей, що позначилося на фінансовому благополуччі комунальників. І ті, вичерпавши мирні засоби впливу, перейшли до «бойових» дій. У новому році тепловики надіслали боржникам 15 тисяч претензій на 172 мільйони гривень, подали в господарські та місцеві суди близько двох тисяч позовів про стягнення дебіторської заборгованості на 52 мільйони гривень та перекрили подачу гарячої води у 783 квартири.
За інформацією прес-служби концерну, вже винесено рішення про стягнення заборгованості за теплову енергію на загальну суму 46,5 мільйони гривень. До передачі судових рішень для виконання боржники сплатили 18 мільйонів гривень, ще 2 мільйони гривень стягли у примусовому порядку працівники виконавчої служби. Але є й такі громадяни, які намагаються погратися з державою «в кішки-мишки». Тому щотижня працівники «Міських теплових мереж» та виконавчої служби проводять спільні рейди за місцем проживання боржників і накладають арешт на їхнє майно.