Безумовно, пік політичного напруження припав на підбиття підсумків першого туру виборів Президента. Вже у понеділок стало зрозуміло, що народне волевиявлення відбулося без особливих порушень і зловживань з того чи іншого боку. Щоправда, певною ложкою дьогтю у цій бочці з медом можна назвати розбіжність даних Національного екзит-полу з показниками інших опитувань на виході. Однак, за хвилею важливих подій, суспільство не особливо акцентувало на цьому увагу. Після оголошення ЦВК у вівторок попередніх результатів виборів країна остаточно впевнилася — у другому турі доведеться обирати між Віктором Януковичем (35,32 відсотка голосів) та Юлією Тимошенко (25,05 відсотка). Незважаючи на відрив між ними у майже десять відсотків голосів, у штабі обох кандидатів уже неодноразово оголошували про майже фактичну перемогу у цих перегонах.
Допоки два лідери у словесних баталіях боролися за перемогу, Сергій Тігіпко, який посів почесне третє місце із 13,06 відсотками голосів, зірвав собі всі лаври. У ніч після виборів він сказав, що не підтримуватиме у другому турі жодного кандидата, однак уже в понеділок до цієї фрази додалося ще два слова «поки що», які заінтригували громадськість і додали жару в політичне середовище. Хто ж саме переманить на свій бік політика і його електорат? Це питання турбувало нас весь тиждень. Схоже, відповідь на нього шукатимемо й наступного.
Однак цьогорічні вибори запам’ятаються не тільки приємними відкриттями. Чимало політиків отримали небачено низький рейтинг своєї популярності серед виборців. Так, незважаючи на всі неоптимістичні прогнози, чинний глава держави Віктор Ющенко своїми 5,45 відсотками був явно розчарований. Дякувати своєму виборцеві він взявся аж у середу, виступивши з заявою, в якій визнав волю народу. Свободу слова і демократії він на-звав найвищим здобутком помаранчевої революції і наголосив, що, незважаючи на результати народного волевиявлення, залишиться у політиці.
Як і годиться під час виборів, певний скандал розгорівся в ЦВК. Цього разу він виник на підставі рішення київського адмінсуду. Ним на посаді члена ЦВК поновили представника БЮТ Анатолія Писаренка, який досягнув пенсійного віку. Таким чином під сумнів було поставлено всі рішення, які ухвалювала комісія. Уже у вівторок уранці народні обранці звільнили пенсіонера. 
Попри люті морози, які скували вулиці українських міст і сіл, у сесійній залі Верховної Ради було гаряче. З самого початку робочого тижня було очевидно, що парламентарії налаштовані на конструктивну роботу. Однак у четвер і п’ятницю така злагоджена робота опинилася під загрозою зриву, адже бютівці покидали сесійну залу через те, що голова парламенту не ставив на голосування питання про створення ТСК з приводу отримання В. Януковичем землі в Межигір’ї. На такій непевній ноті п’яту сесію було закрито. Наступного тижня народним обранцям доведеться плідно попрацювати у пошуках компромісу, аби з нової сесії парламент знову не виявився заблокованим.