Комітет з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 3 Закону «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині» щодо виготовлення антиретикулярної цитотоксичної сироватки.
На засіданні комітету зазначалося, що законопроектом (№5197) пропонується доповнити статтю 3 чинного закону положенням, згідно з яким його дія не поширюється на взяття анатомічних матеріалів для виготовлення антиретикулярної цитотоксичної сироватки. Висока ефективність цього препарату показана під час лікування імунодефіцитних станів, пов’язаних із зниженням імунологічної реактивності, запальних процесів із затяжним та хронічним перебігом, усіх клінічних форм атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, у післяопераційному періоді після видалення пухлин тощо. Ще одним перспективним напрямом використання згаданого препарату є лікування ВІЛ-інфікованих людей.
Народні депутати наголошували, що мета законопроекту — усунути існуючі недоліки у законодавстві, що негативно впливає на виробництво антиретикулярної цитотоксичної сироватки. Парламентарії вважають, що це зумовлене відмовою Міністерства охорони здоров’я дати дозвіл на цільове використання анатомічного матеріалу селезінки і кісткового мозку. На думку членів комітету, прийняття проекту дозволить зберегти досвід з виробництва в Україні унікальних імунобіологічних препаратів.
Член комітету Юрій Гайдаєв, голова комітету Тетяна Бахтеєва, cекретар комітету Лілія Григорович.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.