Учора у Верховній Раді відбулися XV річні збори Асоціації народних депутатів України, котра об’єднує парламентаріїв попередніх скликань. Виступаючи зі звітом правління асоціації про діяльність, президент асоціації Олександр Барабаш головними завданнями на 2010 рік назвав сприяння належному відзначенню на державному рівні 20-ї річниці Декларації про державний суверенітет України та залучення членів асоціації до урочистих заходів. 
Зокрема, асоціація пропонує провести науково-практичну конференцію та низку інших заходів з громадського обговорення історичного і політико-правового значення декларації. Нинішнього року відзначатимуть ще один ювілей —  20-річчя початку роботи Верховної Ради України першого скликання, яка веде початок відліку новітнього етапу історії українського парламентаризму. 15 травня ц. р. у залі пленарних засідань Верховної Ради планується провести урочисті збори Асоціації народних депутатів України. Адже до складу асоціації входить немало батьків незалежності.
Асоціація також має намір сприяти виданню трьохтомної «Історії українського парламентаризму» у співпраці з державним видавництвом «Дніпро». Це має бути масштабне презентаційне видання, кожен том якого відображатиме етапи становлення і розвитку українського парламентаризму. Перший том охоплюватиме події від X до XІX століть, другий — XX століття до 1989 року, третій том буде присвячений здобуттю незалежності України та сучасному українському парламенту. Видавництво звернулося до народних депутатів усіх скликань із пропозиціями стати героями цієї книги, надіславши дані про себе. А над основною змістовною частиною видання працюватимуть академічні інститути — історії, держави і права.
Ще одним завданням асоціації є громадський контроль за дотриманням положень Закону «Про статус народного депутата України». О. Барабаш відзначив, що минулого року з боку керівництва Верховної Ради та парламентського апарату було забезпечено в повному обсязі виконання цього закону. Однак, на жаль, зауважували учасники зборів, увага з боку державної влади до депутатів попередніх скликань не належна. Зокрема, після звернення асоціації до Верховної Ради, ухваленого на попередніх зборах, щодо зміни виборчої системи, яке було направлено до всіх депутатських фракцій, ніякої реакції на це звернення не було. Хоча в українському суспільстві визріває думка, що сучасна виборча система є одним з головних чинників недосконалості політичної системи загалом, наголошували учасники зборів. Лунали також пропозиції започаткувати відзначення в нашій державі Дня українського парламентаризму. Учасники зборів схвалили звіт правління асоціації про діяльність у 2009 році та завдання на 2010 рік, а президентом Асоціації переобрано Олександра Барабаша.