Учора країна відзначила День Соборності. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, представники парламенту й уряду, громадські діячі взяли участь в урочистих заходах із нагоди свята.
«Попри століття неволі й розділеності між ворогуючими імперіями, — зазначив у своєму привітанні глава держави, — українці проявили колосальну життєву силу й довели світові, що ніхто й ніщо не може упокорити єдиний народ, який прагне свободи й доброго життя у власній державі».

Акт злуки, за словами Віктора Ющенка, велике послання для нас і наших нащадків. «Тільки коли ми єдині в своїх помислах, цілях і зусиллях, ми можемо мати успіх. Тільки коли нас об’єднує спільний національний дух, Україна має майбутнє. Бережімо як найвищу цінність нашу українську соборність, і ми досягнемо мети», — переконаний Віктор Ющенко. На вчорашніх урочистостях він присвоїв звання Героя України провідникові ОУН Степанові Бандері (1909—1959).
Святкові заходи з нагоди Дня Соборності відбулися по всій Україні. Короваями обмінялись мешканці Волочиського та Підволочиського районів на старому мосту через Збруч. Старожили ще пам’ятають, як тут проходив кордон між Хмельницькою та Тернопільською областями. Свого часу не тільки прикордонні стовпи та колючий дріт, а й різна ідеологія та умови життя розділили сусідів. А тепер між обома районами добрі сусідські відносини. Разом тернополяни та хмельничани взяли участь у молебні за Україну, повідомляє наш власний кореспондент Ірина Козак.
А власний кореспондент Любов Левицька передає, що публікації в газетах «Українські вісті», «Український голос», «Український козак» повертають відвідувачів виставки «Україна: один народ, одна держава», що відкрилася в державному архіві Тернопільської області, до буремних часів 91-річної давності, до духу Софійського майдану, де відбулося проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР. Вони цікаві тим, що на ці події можна подивитися не очима істориків, а очима сучасників. Тут також представлено Універсал Директорії про з’єднання українських земель, документи про Тимотея Старуха — посла від ЗУНР під час проголошення Акта злуки й ще багато цікавого.
В обласному державному архіві Рівного, інформує наш власний кореспондент Олександра Юркова, демонструється виставка документів і матеріалів, присвячена Дню Соборності України. Вона презентує копії унікальних документів, які зберігаються в центральних державних архівах України. Документи характеризують історичний перебіг подій 1917—1921 років, пов’язаних зі спробами встановлення політичної незалежності України. Відвідувачі мають можливість ознайомитись із законами Центральної Ради та УНР, наказами гетьмана П. Скоропадського, голови Директорії С. Петлюри, спрямованими на поновлення та захист української державності тощо.