У 2010 році АТ «Новокраматорський машинобудівний завод» має намір виробити продукції на 4 мільярди гривень і досягти рівня середньої зарплати в 4 тисячі гривень. Про це заявив на прес-конференції народний депутат України, президент акціонерного товариства Георгій Скудар. «Ми 2009 рік завершили не найкращим чином: у порівнянні із попереднім роком реалізація продукції впала на 7,8 відсотка, виробництво товарної продукції — на 9,4 відсотка. Це не ті плани, які ми виношували», — зазначив депутат.
Частка експорту в загальному обсязі виробництва продукції на заводі становить 86 відсотків. Українським споживачам відправлено лише 14 відсотків машин. Такого низького показника на підприємстві не пам’ятають давно. Водночас завантаження цехів у першому кварталі очікується майже на 90 відсотків. У новому році на НКМЗ збираються приділити увагу ринкам, які розвиваються, — у Китаї, Індії, Росії, Білорусі, Казахстані, Латинській Америці. «Завод працює так широко, що географічно новим ринком для нас може бути хіба що Африка, — пояснив народний депутат. — Але ми вважаємо, що припустилися низки помилок у минулому на традиційних наших ринках. Коли завод був завантажений, а роботи було майже на два роки наперед, не приділяли уваги збереженню існуючих споживачів, не завжди могли їх задовольнити. Тому зараз головне наше завдання — зайняти міцне місце на ринках, які інтенсивно розвиваються, створювати свої представництва, розумно, правильно та ефективно організувати свою присутність».
На думку депутата, говорити про кінець економічної кризи зарано. «Гадаю, для багатьох криза триватиме і в 2010-му, і в 2011-му, — сказав Г. Скудар. — Обов’язково будуть якісь хвилі підйому і падіння. Рік, що минув, я вважаю роком науки, роком випробувань, роком перевірки для кожної людини — перевірки бачення майбутнього, готовності до нього, оцінки реальних здібностей, можливостей». Тому, незважаючи на обставини, на заводі продовжували приділяти увагу технічному переозброєнню: торік на вказані цілі витрачено 280 мільйонів гривень, у 2010-му заплановано спрямувати 450 мільйонів гривень. Із них майже половину суми коштуватиме новий кувальний комплекс, який передбачається пустити в першому кварталі.
«Ми повинні ввести в експлуатацію 22 одиниці нового верстатного обладнання. Це продовження виконання програми ліквідації і заміни морально застарілого обладнання, — додав народний депутат. — Приблизно на 80 відсотків цю програму ми вже виконали, але тепер виникає потреба в модернізації обладнання, яке ми встановлювали 12 років тому. Адже вимоги споживачів підвищуються, з’являються такі, про які ми й не думали. Мікронна точність міцно входить до обладнання великих машин і агрегатів. Ринок висуває нові конкурентні вимоги — виготовляти машини із точністю до двох, трьох, п’яти мікронів. І хто володіє цим умінням, той матиме перевагу».
Одразу одинадцять видів продукції Новокраматорського машинобудівного заводу відзначені нагородами на Міжнародній виставці «Всеросійська марка «Знак якості ХХІ століття» у Москві. Такого вагомого комплекту нагород не отримало жодне із підприємств-учасників. До застосування на російському ринку рекомендовані 45 видів продукції новокраматорських машинобудівників.