Як уже повідомляла наша газета, у Калуші водночас з президентськими виборами відбувся місцевий консультативний референдум про надання місту статусу території надзвичайної екологічної ситуації. У голосуванні взяло участь більше половини мешканців міста — понад 31 тисяч осіб. Більше 97 відсотків із них визнали територію свого міста зоною екологічного лиха. Тепер калушани сподіваються, що центральна влада нарешті зверне увагу на нагальні екологічні проблеми міста і окремим рядком у держбюджеті-2010 випише фінансування на їх розв’язання.
Нагадаємо, що основні екологічні проблеми Калуша пов’язані з наслідками калійного виробництва. Йдеться насамперед про переповнення хімічними відходами хвостосховищ, Домбровського кар’єру і загрозу засолення ґрунтів та потрапляння їх у ріки басейну Лімниці й Дністра. У місті існує також загроза провалів підземних порожнин на місці відпрацьованих шахт, у зв’язку з чим відселення потребують десятки родин. Непокоїть калушан і зберігання 11 тисяч тонн гексахлорбензолу на полігоні токсичних відходів.
— Кожна громада має право на самовизначення, — так прокоментував на брифінгу для журналістів проведення референдуму в Калуші голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук. — Сесія Калуської міської ради прийняла рішення провести референдум, і це було зроблено. Які будуть його наслідки — сказати важко. Для вирішення проблем Калуша потрібно 3,5 млрд. грн., а це — річний бюджет нашої області. Але калушани молодці, що порушують це питання. Ми так само ставимо його і перед Міністерством промислової політики, і перед Фондом державного майна. У нас є шляхи розв’язання цієї проблеми. Та, на жаль, ні уряд, ні відповідні міністерства нас не чують. Адже є інвестори, які готові розв’язати цей вузол проблем. Однак часті вибори, зміни уряду, нестабільна політична ситуація аж ніяк не сприяють цьому.