Усі ролі в молодіжному трилері, який знімає під Вінницею випускниця Київського університету імені Карпенка-Карого Таїсія Олійник, виконують студенти місцевих навчальних закладів.
Робоча назва картини — «Сніг». Автор сценарію і режисер Таїсія Олійник каже, що сюжет, на перший погляд, дуже простий. Компанія студентів вирушає за місто покататися на лижах. В очікуванні снігу оселяються в закинутому монастирі.
— Коли вперше побачила монастир, що неподалік райцентру Тиврів, куди від Вінниці рукою подати, то одразу зрозуміла, що саме тут буду знімати фільм, — розповідає пані Таїсія. — Напівзруйнований храм у стилі бароко — серед чудової природи. Подих перехопило від побаченого на другому поверсі. Там досі висить велике, на всю стіну, знамено з написом «СРСР». Поруч — піаніно. Далі умивальник радянських часів. Яких ще треба декорацій!? Храм належить монастирському ордену Облатів Пресвятої Діви Марії. Вдячна його настоятелю, що дозволив проводити тут зйомки.
Без містики в такому храмі не обійтися. Є вона й у сценарії картини. Декому з компанії набридло чекати, поки зима натрусить хоч трохи снігу. Почалося з’ясування стосунків. Найважче на серці в однієї з дівчат. Її щоночі мучать сни про жахіття монастирського життя в минулому. Дівчину перестали брати на кпини, коли раптом її сни почали збуватися.
Чи не найскладніше далася сцена розстрілу монахинь чекістами. Подивитися на неї збігалося багато людей. Це вносило сум’яття, актори не могли зосередитись. Зате знайшла підтвердження давня істина: кіно магнітить до себе глядача ще зі знімального майданчика. Попереду два-три місяці роботи над картиною. Вона народжується завдяки спонсорським коштам благодійників. Міський голова Вінниці Володимир Гройсман допоміг режисеру транспортом. Є з-поміж меценатів не лише вінничани. Підтримала фінансами знайома з Москви. Та коштів усе одно обмаль. Через це режисеру не вдається втілити все задумане. «В моїй уяві фільм набагато сильніший психологічно й кращий у порівнянні з тим, що вже вдалося відзняти», — самокритично зауважує пані Таїсія, в активі якої уже є декілька власних робіт. Вона щиро вдячна акторам — не тільки за старанну роботу, а й за те, що погодилися працювати безкоштовно.
Найбільша мрія молодого режисера — взяти участь у кінофестивалі «Молодість». Це стане можливим тоді, коли картина вийде такою, якою її задумала Таїсія Олійник.
Співрозмовниця просила обов’язково згадати ще про одну деталь:
— Писати сценарій ми розпочинали з подругою. Проте з часом їй це набридло, й завершувала роботу я сама. Але не згадати про помічницю не можу. Як і кожного, хто бодай чимось підтримав у непростій роботі. Про тих, хто відмахувався, як від надокучливої мухи, згадувати не буду.
Вінниця.