Одна з останніх прем’єр Запорізького муздрамтеатру імені Володимира Магара — «Шалена ніч, або Люкс №13» (п’єса модного англійського драматурга Рея Куні, постановка Євгена Головатюка). Глядачі люблять такі видовища. А нинішньої холодної зими вистава здається взагалі на диво доречною.
«Шалена ніч...» — любовна ніч. У виставі безліч любовних трикутників. Жанр — любовно-авантюрна комедія. Дія відбувається у готельному номері, декорації весь час незмінні. Актори працюють так, наче вони народилися в цих декораціях. Глядачеві особливо подобається Джейн Уорзінгтон — секретарка лідера опозиції у виконанні Олесі Плохоткіної. Юна Джейн — напівоголена протягом усієї вистави (отака-от опозиція!). Її застали в обіймах прем’єр-міністра Річарда Уіллі (Євген Дзига). Однак Джейн, мов нічого не сталося, залишається кокетливо-безпосередньою, обеззброюючи партнерів і публіку. Глядачі забувають про зимовий холод!
Важко не помітити й Джорджа Пігдена — прем’єрського секретаря (Вадим Кир’ян). Цей сором’язливий мамин синок за одну ніч перетворюється на героя-коханця. Браво Вадимові Кир’яну! У другому акті — ще один подарунок: з’являється дружина Річарда — Памела. У цій ролі — улюблениця публіки Тетяна Єрентюк. Дивовижно, як вона вміє бути чарівно-ліричною у фарсовій ролі.
Режисер Євген Головатюк інтерпретував англійську комедію на запорізькій сцені. У цьому є певна трудність. Адже глядач-українець частіше насміхається над англійським гумором, аніж сприймає його як свій. А тут глядач таки сміявся з англійських жартів! Можливо, допомогло те, що в спектаклі є добряча частка нашої рідної й звичної театральної «шароварщини». Зрештою, шароварщина — явище не лише українське, може, в Британії воно зветься «панталонщиною» або ще якось. Це не так і важливо, бо у виставі шаровари, панталони та інші деталі костюмів не надто заважають акторам та публіці. Щось в цьому є справді домашнє й тепле — а це вже немало, з огляду на холодну зиму та нашу непевну буденність.
Запоріжжя.
На знімку: сцена з вистави.
Фото надані театром.