Влада Тернополя не може дати раду сміттю. Після перекриття дороги у Миролюбівці Тернопільського району, де мають намір облаштувати полігон для зберігання побутових відходів, голова обласної ради Олексій Кайда і заступник міського голови Тернополя Олег Марценюк навідалися у Малашівці Зборівського району, сподіваючись вмовити громаду відкрити для тернополян тутешнє звалище — хоча б ще на два місяці. Починаючи з квітня минулого року, мешканці села не раз йшли назустріч владі, хоч офіційно сміттєзвалище закрито 1997-го року. Але нині терпець людям урвався. Влада не завжди виконувала взяті на себе зобов’язання, зокрема, щодо рекультивації сміттєзвалища. У Малашівцях смертність вища, ніж в інших селах району. Люди упевнені, що причиною є сміття.
Обурює і те, що інколи відходи викидають нелегально. Саме це спричинило конфлікт у Миролюбівці: полігона ще немає, а сміття вже є. Нелегально тернопольські відходи потрапляють також у Збаразький, Теребовлянський та інші райони.
Нині проблема «зависла» в повітрі. Якщо возити сміття із Тернополя за 200 кілометрів у сусідні області, як це робиться сьогодні, то жоден бюджет не витримає. Голова обласної ради Олексій Кайда вважає: наразі єдиний вихід — ховати сміття у відпрацьовані кар’єри (доки збудують новий полігон). Це питання винесуть на сесію обласної ради.