Із 250 осіб колективу ТОВ «Донецькшахтометробуд» має залишитися половина. Про це повідомив голова первинної профспілкової організації підприємства Василь Антюшеня. Так, пояснив профспілковий лідер, люди отримають право на допомогу у зв’язку з безробіттям. Для працівників, яким заборгували гроші за дев’ять місяців, це — шанс поліпшити матеріальне становище.
Наша газета не раз писала про проблеми «Донецькшахтометробуду». Торік із державного бюджету на будівництво донецького метро не було виділено ані копійки з передбачених 500 мільйонів гривень. Це призвело до соціальної напруженості серед працівників, які двічі пікетували будинок обласної держадміністрації. Як крайній захід, робітники навіть на тиждень відмовилися виконувати свої обов’язки та відкачувати воду з шахтних виробок, що загрожувало техногенною катастрофою. Донецька міська рада з міського бюджету двічі переказала метробудівцям гроші, яких вистачило на виплату зарплати за три місяці.
«Загальний борг у зарплаті за минулий рік становить понад 8 мільйонів гривень. І, схоже, 2010 рік не принесе полегшення, бо в Кабміні продовжують ігнорувати і наші проблеми, і наші законні вимоги», — сказав профспілковий лідер.
У грудні минулого року депутати Донецької міськради прийняли рішення виділити ТОВ «Донецькшахтометробуд» 400 тисяч гривень для безперебійного відкачування води в тунелях. Гроші направили на рахунок метробудівців, але кошти так і не дійшли: вони заморожені на рахунках Держказначейства. Як пояснив міський голова Олександр Лук’янченко, Держказначейство припинило оплату рахунків, не пов’язаних із виплатою зарплати бюджетникам чи енергоносіїв. Тому місто, навіть маючи зароблені гроші, не може вільно розпорядитися ними.