Сьогодні парламент може ухвалити рішення про проведення дострокових виборів у Києві 30 травня цього року. Про це повідомив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко на вчорашньому брифінгу.
Постанова «Про звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин порушення Конституції та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу» проголосована поки що за основу 354 депутатами, повідомив народний депутат, голова ТСК Кирило Куліков.
«За неї потрібно голосувати в цілому. Щоб були підстави для голосування про проведення позачергових виборів міського голови Києва, — зазначив він.
За його словами, згідно з проектом Кабінету Міністрів рекомендується на найближчому засіданні розглянути питання про ситуацію, яка склалася в Києві, із запрошенням представників Генеральної прокуратури, Головного контрольно-ревізійного управління.
«Якщо у сесійній залі знайдеться здоровий глузд і в цілому буде проголосована постанова тимчасової слідчої комісії, то це дає підстави мені одразу ініціювати голосування за постанову про проведення виборів у Києві», — зазначив Микола Томенко. Він прогнозує, що знайдеться достатня кількість голосів для прийняття рішення про проведення виборів у столиці.


***


«Вперше в історії України ми підійшли до європейських норм і прирівняли пиво та слабоалкогольні напої до алкоголю. І це означає, що всі заборонні норми, які стосуються міцних алкогольних напоїв, тепер поширюються на слабоалкогольні та пиво», — заявив заступник глави парламенту після того, як сесія ухвалила відповідний закон.
Говорячи про роботу над законом, М. Томенко зазначив, що врегулювання цього питання йшло делікатним шляхом і були досягнуті компроміси у багатьох спірних моментах. «Закон розставляє все на свої місця та ставить всі крапки над «і», бо ми така делікатна країна, що до цього часу, якщо до горілки додати десять грамів томатного соку, називали це лимонадом», — наголосив він. Микола Томенко розповів, що, згідно з проведеними соціологічними дослідженнями, на сьогодні майже 80 відсотків громадян України «просять зробити все, щоб не допустити споювання нації і обмежити розпивання алкогольних і так званих слабоалкогольних напоїв нашими дітьми».