Тячівський район на Закарпатті — найбільший за кількістю населення сільський район в Україні. У ньому мешкає майже 180 тисяч людей або ж 15 відсотків закарпатців, тоді як в Ужгороді — 12 відсотків. Тож все, що відбувається в районі, досить істотно впливає на загальну ситуацію в цілій Закарпатській області. Закономірно, що підсумкову нараду з питань соціально-економічного розвитку краю у 2009 році голова облдержадміністрації Олег Гаваші провів саме на Тячівщині.
Не випадково це ще й тому, що торік саме в цьому районі найбільше вкладали власних коштів у розвиток медицини, освіти та культури. Приміром, при Буштинській школі-інтернаті, де також навчається понад півтисячі дітей з віддалених куточків гірських сіл та присілків, свого часу було зведено гуртожиток. Щоправда, він простоював з десяток років через те, що внаслідок сильного снігопаду було зруйновано покрівлю. І лише минулого року спальний корпус знову було відкрито, на що з районного бюджету було витрачено більш як чотири мільйони гривень. Нині в гуртожитку проживає близько сотні діток і, за словами керівника закладу Олени Орос, у планах — використання приміщення також і під літній оздоровчий табір. Приміром, вже другий сезон цілорічно працює оздоровчий табір у селі Вонігове, облаштований в унікальній історичній будівлі, яка теж майже двадцять років пустувала.
Отож і не дивно, що в рейтинговій оцінці соціально-економічного розвитку Тячівський район посідає другу сходинку: місцеві бюджети там стабільно перевиконуються, а капітальні видатки в сфері освіти протягом останніх двох років становили 15 мільйонів гривень. Саме тому за підтримки обласного бюджету завершується будівництво школи на 500 місць у Новоселиці та на черзі зведення нового навчального закладу в селі Нересниця. А ще — побудувати ясла та дитсадки в селах Калини й Глибокий Потік.
Турбуються на Тячівщині й про реконструкцію медзакладів, задля чого протягом останніх трьох років виділено більше коштів, ніж за попередню десятилітку. Зокрема, на капітальні видатки в медичній галузі з обласного та районного бюджетів за два роки спрямовано майже 8,4 мільйона гривень. Ще одна істотна риса місцевого реформування медицини — створення комунального підприємства «Станція швидкої медичної допомоги», тож медики «швидкої» мають свою форму, новий транспорт та обладнання. Збільшилося й фінансування галузі культури району, що дало змогу відкрити після реконструкції дитячу школу мистецтв в Нижній Апші, а в Тячеві реставрувати районний Будинок культури та кінотеатр.
Тож хоч невирішених питань у районі ще досить, та зроблене додає оптимістичного настрою.
 
Закарпатська область.