У Запоріжжі помітили інтерв’ю народного депутата України, керівника підприємства «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва. Відповідаючи на запитання кореспондента одного з інтернет-порталів стосовно заборони на постачання до Росії продукції подвійного призначення промисловець і політик заявив таке: «Ніхто нікому не забороняв, немає жодної офіційної постанови. Поки це одні емоції тих, хто хоче розвалити остаточно країну. Ні Президент, дай Бог йому здоров’я, ні Прем’єр-міністр нічого не забороняли. Звичайно, базікання іде, і це відбивається навіть не на працівниках підприємства, а на чиновниках. Ці чутки заважають, адже треба відновлювати економіку — в нас, на жаль, ВВП кожного місяця падає на чотири з половиною відсотки, тому що низка заводів ВПК дійсно не виробляють продукцію. І це жахливо, коли ми залишаємо людей без надії на роботу».
Зауважимо, що в сказаному ніякої сенсації немає. Зокрема для запоріжців, адже подібну позицію керівник «Мотор Січі» і народний депутат неодноразово висловлював у місцевих ЗМІ мало не з першого дня фактичної російської агресії проти України. Бо як же бути без турботи про ВВП, про наповнення бюджету та робочі місця працівників. Тут варто додати, що у випадку, коли офіційна Москва має хоч найменшу можливість обійтися без української продукції, вона залюбки й без зайвих дебатів від неї відмовляється. Тому ледь не щодня можна чути про чергову заборону ввезення нашої то картоплі, то молока, а то й узагалі всієї сільгосппродукції, наприклад, до Криму — за налагодженими десятиліттями маршрутами. І що цікаво: ніхто з цього приводу не робить трагедії — війна ж, і коли «брат» так вирішив, то з ним сперечатися не будеш. Інша річ з тим, коли росіяни без української продукції обійтися ніяк не можуть. Особливо в галузі високих технологій. Ось, наприклад, двигуни для своїх вертольотів вони робити так і не навчилися, тому значною мірою виробництво останніх залежить від запорізького підприємства. Зокрема, коли хто пам’ятає заяву РНБО від 29 липня про 29 ударних вертольотів Ка-52 «Алігатор» на аеродромі у Валуйках Білгородської області (18 км від українського кордону), то, якщо захоче, може тим пишатися: на цих гвинтокрилих машинах стоять «моторівські» двигуни.
В’ячеслав Богуслаєв у своєму інтерв’ю повідомив, що в разі припинення співробітництва з Росією його підприємство втратить 300 мільйонів доларів із того мільярда, що його законтрактовано із зарубіжними партнерами. А в Запоріжжі тим часом гуляють чутки про те, що значно більших збитків (із можливим скороченням працівників) ПАТ «Мотор Січ» завдано війною на Донбасі. Адже підпорядкований згаданій компанії завод у Сніжному Донецької області виготовляє лопатки для турбін. Ці вироби відповідають кращим світовим зразкам, і швидке захоплення міста російськими «козаками» на початку червня багато хто в Запоріжжі, та й не тільки, пов’язували саме з цією обставиною. У всякому разі подібні версії розглядалися і у загальнонаціональних ЗМІ теж.
Запоріжжя.