Переробка винограду на виноматеріали торік зросла на 9 відсотків — до 421,2 тисячі тонн, йдеться в інформації Держкомстату.
Минулоріч переробку винограду збільшили підприємства лише двох областей: Одеської — на 71,8 тисячі тонн (на 56,8 відсотка) та Херсонської — на 3 тисячі тонн (на 6). Водночас на дві третини — до 4,7 тисячі тонн — зменшили в Закарпатській області.
Загалом на підприємства Одещини припадало 47 відсотків переробленого в країні винограду, Криму — 26. Середня ціна закупівлі тонни винограду для переробки зросла з 2038 гривень у 2008 році до 2046 гривень у 2009-му.
Найпоширенішими сортами, за інформацією Держкомстату, в нашій країні є «Ркацителі» та «Аліготе» — в загальному обсязі переробленого винограду їхня частка відповідно 13,3 та 13,1 відсотка. Далі «в рейтингу популярності» значаться «Каберне Совіньйон» (7,5 відсотка) та «Совіньйон» (6,5).
Минулий рік виявився для виноградарів солодким: порівняно з 2008-м середня масова концентрація цукрів у винограді зросла на 2 відсотки.