Понад десять місцевих громад Донецької області подали до суду позови у зв’язку з невиконанням платежів Державним казначейством. Від нестачі грошей на необхідні виплати потерпають усі міста й райони. У Дзержинську відбулися загальні збори керівників установ бюджетної сфери та громадськості, на яких ухвалено звернення до всіх органів влади із закликом негайно розв’язати проблему фінансування життєдіяльності шахтарського міста. За рахунок дотації з державного бюджету, яка становить понад половину доходів міста, нараховується зарплата бюджетникам. Через те, що дотація вчасно не надходила, зарплату торік доводилося видавати за рахунок власних надходжень міста. У січні цього року таких резервів уже немає.
«Починаючи з 10 грудня 2009 року міським відділом казначейства не проведено платіжні доручення з оплати медичного обладнання, пально-мастильних матеріалів для  медичного транспорту, в тому числі швидкої медичної допомоги, не перераховано бюджетні кошти підприємствам за виконані роботи з ремонту автодоріг, капітального ремонту житлового фонду на загальну суму понад 2,7 мільйона гривень за наявності власних коштів на рахунках міського бюджету. До теперішнього часу жодного пояснення від казначейства про причини затримки розрахунків ми не отримали», — йдеться у зверненні керівників і громадськості Дзержинська.
Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко заявив, що «запасу міцності» в обласного центру вистачить щонайбільше на два тижні. Після цього фінансувати комунальний транспорт, вивезення сміття, роботу швидкої допомоги тощо буде нічим. У Макіївці працівників трамвайно-тролейбусного управління відправляють у безоплатні відпустки, а зарплату затримують.
Ситуацію із фінансуванням бюджетних витрат голова обласної ради Анатолій Близнюк назвав катастрофічною. Гроші у місцевих рад є, але вони фактично заморожені на казначейських рахунках. «Починаючи з 10 грудня казначейство перейшло на виконання платежів або, кажучи прямо, своїх банківських зобов’язань, лише за захищеними статтями — зарплата, енергоносії тощо. Інші платежі, наприклад, бензин для швидкої допомоги, не оплачуються», — пояснив голова обласної ради. За його словами, на рахунках місцевих рад наявні 950 мільйонів гривень, платіжних доручень надано на 200 мільйонів гривень, але проплат, приміром, за харчування для дитсадків чи медикаменти для лікарень, немає. Не проплачене навіть платіжне доручення обласної ради на 68 тисяч гривень — ці гроші призначалися на підготовку до Євро-2012. Загалом область має намір витратити на майбутній футбольний чемпіонат 200 мільйонів гривень.
Таку ситуацію Анатолій Близнюк пов’язує із кризовим становищем економіки: «У країні біда, виробництво не працює, кредити, взяті раніше, вже використано, а нових не дають, Пенсійний фонд має затримку з виплатами практично на тиждень, і це при тому, що не платяться інші платежі, а всі кошти концентруються для виплати пенсій. Міські голови змушені просити постачальників надавати послуги в борг. Існує і заборгованість по регресних позовах — це близько 56 мільйонів гривень». Голова обласної ради звинуватив Кабінет Міністрів у «злочинному популізмі»: «Якщо у когось немає взаєморозуміння із Президентом і парламентом, то народ від цього потерпати не повинен. Гроші Міжнародного валютного фонду витратили невідомо куди. Якби вони були вкладені у розвиток економіки, вони б дали можливість розвиватися, економіка давала б прибуток, були б податки, і за рахунок цього можна було б утримувати бюджетну сферу. Економіка нічого не отримала, лише закриті дірки в соціальній сфері».