Центральна виборча комісія оприлюднила попередні результати голосування на президентських виборах. За Віктора Януковича проголосували 35,32% виборців, а за Юлію Тимошенко — 25,05%. На третьому місці — Сергій Тігіпко (13,06%), на четвертому — Арсеній Яценюк (6,96%), на п’ятому — Віктор Ющенко (5,45%), на шостому — Петро Симоненко (3,55%), на сьомому — Володимир Литвин (2,35%), на восьмому — Олег Тягнибок (1,43%), на дев’ятому — Анатолій Гриценко — 1,2%. Десяте місце зайняла Інна Богословська (0,41%), решта кандидатів також отримали менше одного відсотка голосів. Не підтримали жодного кандидата 2,2% виборців.
Крім того, заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера повідомив, що чотири територіальні виборчі комісії визнали недійсними результати голосування на п’яти виборчих дільницях.
А член ЦВК Михайло Охендовський на брифінгу заявив, що офіційні результати голосування будуть не 27 січня (що є крайнім терміном оприлюднення офіційних результатів), а раніше. Нині до Центрвиборчкому надходять протоколи з «мокрими печатками».
Віктор Янукович не братиме участі в теледебатах
Про це на вчорашньому брифінгу повідомила народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман. «Якщо немає кандидата, з яким можна говорити конструктивно про розвиток країни, як краще будувати життя, як відбудовувати економіку, як повертати робочі місця, то треба про це говорити з народом», — пояснила народний депутат.
Ганна Герман вважає, що Юлія Тимошенко чинить безпрецедентний тиск на журналістів, змушуючи їх видавати в ефір лише контрольовані її штабом матеріали. «Численні факти тиску на журналістів, спроби їх підкупу з боку штабу Юлії Тимошенко, надзвичайно тривожать,— зазначила вона. — Ми бачимо реальні спроби з її боку згортати свободу слова в країні і звертаємося до світової спільноти, до української громадськості по підтримку і допомогу, не дозволити повернути в Україну цензуру влади».
Вл. інф.
Віктор Ющенко: «Приймаю волю українського народу»
«Як глава держави, приймаю волю українського народу, висловлену на виборах 17 січня 2010 року», — цими словами розпочинається заява Віктора Ющенка, присвячена підсумкам першого туру президентських виборів. Далі Президент особливо наголосив, що вибори відбулися вільно, демократично і законно та що Україна й українці вкотре продемонстрували вірність європейським цінностям. «Вільний і демократичний характер виборів вважаю винятково важливим нашим досягненням, яке є наслідком п’яти років мого президентства. Я, як Президент, як українець, пишаюся цим фактом», — зазначив він. На думку В. Ющенка, сам факт вільних виборів означає, що Помаранчева революція справді перемогла, причому перемогла не словом, а ділом. При цьому глава держави підкреслив, що під час виборчого процесу «не було шантажу з боку влади, не було переслідувань та адміністративних втручань, кожен кандидат мав доступ до засобів масової інформації, усі мали рівні виборчі можливості, які використали, і загалом докорінно іншою, значно толерантнішою за попередні в нашій країні голосування була атмосфера першого туру виборів».
Також В. Ющенко подякував виборцям, які, проголосувавши за нього, віддали свій голос «на користь української європейської демократичної України». Торкнувшись теми проведення другого туру виборів, він зазначив, що вся складність у тому, що «Україна має вільні вибори і водночас не має належного вибору». Бо, на його думку, минулий досвід свідчить, що для обох кандидатів, які претендують на посаду глави держави, «національні, європейські та демократичні цінності є, по суті, чужими, незрозумілими і дуже далекими». Тож В. Ющенко, як громадянин України, зазначив, що «не бачить принципової різниці поміж обома претендентами». Виходячи з цього, він повідомив, що національні та державні зобов’язання не дають йому морального права полишити політичне життя країни.
Насамкінець В. Ющенко, звертаючись до кандидатів на пост Президента, закликав їх до толерантності й виваженості. «Перед вами стоїть завдання гідно провести підготовку до другого туру і з такою ж гідністю прийняти результати волевиявлення виборців», — підсумував він.
Сергій ЛАВРЕНЮК.
Перший тур виборів — тренування зриву другого
На сьогодні існує загроза зриву виборів Президента України. Про це на прес-конференції заявив керівник Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв.
Він сказав, що перший тур — це тренування. На думку політолога, сценарій 2004 року малоймовірний. «Найімовірніше, використовуватиметься ідея проведення повторних виборів», — відзначив експерт. Це, за його словами, дасть можливість виграти у другому турі тому, хто програє. Андрій Єрмолаєв сказав, що хороший результат Віктора Януковича і Сергія Тігіпка у першому турі виборів багато в чому пов’язаний саме із критикою влади. «Ключова умова, за якою кандидат від влади у нинішніх умовах може розраховувати на перемогу — повернення довіри до влади», — сказав політолог.
Директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко вважає, що найбільша інтрига другого туру президентських виборів полягає в тому, кого підтримає електорат Сергія Тігіпка. Експерт наголосив, що цей кандидат має широку підтримку, тому зараз важко говорити, який відсоток його виборців перейде до одного або іншого кандидата.
За словами політолога, основна маса виборців, які проголосували за Віктора Ющенка, Арсенія Яценюка, Анатолія Гриценка й Олега Тягнибока, у другому турі виборів віддасть свої голоси Юлії Тимошенко, електорат Петра Симоненка, найімовірніше, підтримає Віктора Януковича. Водночас на сьогоднішній день важко сказати, який вибір зроблять громадяни, що проголосували у першому турі виборів за Володимира Литвина.
Науковий директор Школи політичної аналітики Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань вважає, що кандидати в Президенти, які не пройшли в другий тур виборів, істотно не впливатимуть на голосування виборців.
Також політолог відзначив, що електорат Віктора Ющенка, Арсенія Яценюка та Олега Тягнибока у другому турі президентських виборів схильний підтримати Юлію Тимошенко. Більшість прихильників Сергія Тігіпка й Петра Симоненка проголосує за Віктора Януковича.
Олексій Гарань додав, що два останні кандидати, швидше за все, не заявлять про підтримку одного із двох фіналістів виборів.
Сергій МЕЛЬНИК.
За голос — пляшку горілки
У такій спробі підкупу виборців правоохоронці підозрюють 59-річного жителя села Запілля Любомльського району Волинської області. Чоловік їздив по селу на власному автомобілі та пропонував за голос на користь одного з кандидатів пляшку горілки. Наразі чоловіка затримано.
— Під вечір дня виборів до Міністерства внутрішніх справ почали надходити повідомлення про доволі курйозні випадки, які в багатьох своїх виявах мали хуліганське забарвлення, — розповів співробітник департаменту зв`язків із громадськістю МВС України Геннадій Карпюк. — Виборці не лише нищили бюлетені, а й намагалися втекти з ними, як з трофеями, — так би мовити, намагаючись залишити «світлу пам`ять» про президентські перегони-2010. Наприклад, до міліціонерів, що несли службу на одній з виборчих дільниць Вінниці, надійшло повідомлення від голови виборчої комісії, котра сповістила, що один з тамтешніх виборців, отримавши бюлетень для голосування, виніс його за межі дільниці та втік. Але надовго щезнути «колекціонерові» не вдалося — міліціонери оперативно відшукали і затримали крадія. Ним виявився безробітний 40-річний чоловік — місцевий житель. Незаповнений бюлетень у невдахи-виборця вилучили, а до того ж йому довелося відповідати на неприємні запитання слідчого.
Не до сміху було й на одній із виборчих дільниць Миколаєва. Там 27-річний військовослужбовець, прийшовши «голосувати» у стані сильного алкогольного сп’яніння, почав хуліганити. По-доброму його вгамувати не вдалося, тож міліції довелося затримувати служивого та передавати його до військової комендатури. Загалом, за словами Г. Карпюка, голосування пройшло у доволі толерантній та спокійній атмосфері. Стосовно заяв та повідомлень, то нині правоохоронці опрацьовують матеріали, в яких йдеться про включення до реєстру виборців померлих осіб та тих, хто не має українського громадянства, вкидання до скриньки для голосування кількох бюлетенів, повідомляє Олександр ПЕКНИЙ.
Батько відповідатиме за сина
Протягом 16 та 17 січня до органів прокуратури Кіровоградської області надійшло 34 звернення стосовно виборчого процесу. В тринадцяти випадках прокуратура, провівши перевірки, підтвердження викладеним фактам не знайшла. Три заяви направлено до органів внутрішніх справ для вжиття заходів реагування. Ще вісім звернень, зокрема щодо правомірності призначення певної особи членом ДВК, нестворення виборчої дільниці, спрямовані до ЦВК, окружних та дільничних виборчих комісій, оскільки порушені питання належать до їхньої компетенції.
І лише в одному випадку, за заявою члена однієї з виборчих комісій територіального виборчого округу №100, прокурором Кіровського району Кіровограда підтверджено факт спроби голосування виборцем більш як один раз та встановлено, що громадянин з допомогою одного із членів виборчої дільниці розписався у списках виборців та у контрольних талонах навпроти свого прізвища та прізвища свого сина, котрий з ним не проживає та мешкає за іншою адресою, отримав два виборчі бюлетеня для голосування, заповнив їх та намагався вкинути до виборчої скриньки, однак був зупинений членами комісії та працівниками міліції. Стосовно цього громадянина порушено кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених ст. 15, ч. 1 ст. 158-1 КК України, тобто за фактом замаху на голосування більш як один раз та стосовно члена виборчої комісії за ч. 8 ст. 158 КК України — за фактом умисного надання можливості виборцю проголосувати за іншу особу, повідомляє наш власний кореспондент у Кіровоградській області Петро МЕЛЬНИК.
Робота над списками триває
Перший тур виборів Президента на Тернопільщині показав, що їхньою ахіллесовою п’ятою є списки виборців. Лише 17 січня, в день виборів, у міському відділі Державної реєстрації виборців прийняли 120 заяв мешканців обласного центру, котрих взагалі не було у списках або вони значилися не за адресою проживання. Тут визнають, що були й помилки, і «мертві душі», і «двійники». Отож робота над уточненням списків триває, тим паче, що вже після першого туру приходять люди з різними заявами. Скажімо, дехто просить перевести на іншу дільницю, ближче до місця проживання. Можливо, у другому турі виборів списки будуть досконалішими, але у цьому мають бути зацікавлені не лише у відділі реєстрації виборців, а й в органах внутрішніх справ, жеках, зрештою, самі виборці, повідомляє наш власний кореспондент у Тернопільській області Любов ЛЕВИЦЬКА.