Якщо 2008 року обсяг промислового виробництва знизився на 3,1 відсотка, то 2009-го — на 21,9.
Проте у грудні промислове виробництво зростало і проти попереднього місяця (на 2,6 відсотка), і проти відповідного періоду минулого року (на 7,4 відсотка). Що важливо, найбільший приріст виробництва зафіксовано у видобутку корисних копалин, за винятком паливно-енергетичних, що свідчить про нарощування обертів металургійної галузі (на 27,3 відсотка).
Одразу скажу, що уряд дуже вчасно продовжив дію нульової цільової надбавки за природний газ для хімічних і металургійних підприємств, що обіцяє втрати для НАК «Нафтогаз України», зате оборотні кошти для базових галузей. Якщо гірничо-металургійний комплекс споживає до 1,3 мільярда кубічних метрів газу за квартал, то це — 50 мільйонів гривень.
Поза сумнівом, у парламенті найближчим часом стане питання і про скасування ПДВ за газ, що його споживає промисловість. Ціна питання неабияка — торік промисловий сектор спожив 18 мільярдів кубічних метрів блакитного палива, цього року вочевидь знадобиться більше, але наївно думати, що держбюджету виявиться до снаги дотування таких галузей, як хімічна.
У грудні ж істотно додали і деревообробка (на 22,1 відсотка), і хімічна й нафтохімічна галузь (на 17,4), і виробництво коксу та продуктів нафтопереробки (на 13,1), і галузі кінцевого споживання, як, скажімо, виробництво та розподіл електроенергії, газу та води (на 8,2 відсотка) або харчова промисловість (на 1,4 відсотка).
Хоч як це прикро, але не уникла падіння машинобудівна галузь — 2,5 відсотка. Ще істотніше відставання зафіксоване у видобутку паливно-енергетичних копалин — 9,8 відсотка, у виробництві будматеріалів — 9,2 відсотка.
Загалом статистика за 2009 рік засвідчила падіння виробництва геть у всіх галузях. Найглибше — у машинобудуванні (45,1 відсотка) і виробництві будматеріалів (38,4 відсотка). У металургії — на 26,6, у легкій промисловості — 25,9, у деревообробці — на 24,9 відсотка. Це підтверджує принаймні три експертні висновки. Економіка пережила найважчий рік. З другої половини минулого року відбувається важкий процес реабілітації, ускладнений дефіцитом кредитних та інвестиційних ресурсів і низьким попитом на внутрішньому ринку. Завершення чергового виборчого циклу прибере частину політичних ризиків, що стане додатковим стимулом для розвитку промисловості.