Учора Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов провів зустріч з Генеральним Секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном.
Олександр Турчинов зазначив, що після розв’язання Росією війни на сході України і анексії території Криму у настроях суспільства щодо євроатлантичної інтеграції відбулися позитивні зміни.
«Негативне ставлення, через активну російську пропаганду, змінилося позитивним і розумінням того, що ця агресія є викликом не тільки Україні, а й усьому цивілізованому світу, бо руйнує систему колективної безпеки, вибудуваної після завершення Другої світової війни».
У свою чергу Генеральний секретар НАТО       А. Ф. Расмуссен (на знімку праворуч) заявив, що Альянс засуджує дії Російської Федерації, які спричинили порушення територіальної цілісності України і незаконну анексію Криму. У цьому контексті він зазначив, що нині Північноатлантичний Альянс «припиняє співпрацю з Російською Федерацією, зміцнює колективну оборону для захисту всіх членів НАТО, і прийняв рішення збільшити рівень підтримки і співпраці з Україною».
А. Ф. Расмуссен висловив сподівання, що саміт Україна—НАТО, який має відбутися у вересні, дозволить зробити нові конкретні кроки у налагодженні продуктивної співпраці двох сторін. До того ж він зауважив, що «Україна потребує комплексних реформ, зокрема у військовій сфері, і Верховна Рада має відігравати тут важливу роль».
Під час зустрічі йшлося також про необхідність активної участі України у довгострокових програмах вдосконалення військової сфери, участі у спільних навчаннях. 
 
***
Президент України Петро Порошенко нагородив Генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена найвищою нагородою України для іноземців — орденом Свободи. Під час церемонії нагородження в Києві глава держави наголосив: «Протягом багатьох років ви були і залишаєтеся другом України, і ми сподіваємося, що розвиток нашого співробітництва з НАТО є запорукою успіху наших реформ, безпеки і територіальної цілісності».
 
Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.