Проведення екзит-полів — одна з ознак того, що в країні відбуваються демократичні вибори. Зазвичай результати спілкування на виході з дільниці точно ілюструють настрої в суспільстві і дають незначну похибку стосовно реальних результатів народного волевиявлення. Адже у звичайних соцопитуваннях люди діляться лише своїми намірами віддати голос за того чи іншого кандидата. Екзит-поли ж враховують уже віддані голоси.
Цьогоріч наша країна після завершення виборів мала змогу ознайомитися з результатами відразу кількох таких експрес-опитувань. Власне, показники усіх екзит-полів здебільшого збігалися. Розбіжностей у тому, які місця зайняли кандидати, практично не було, за винятком хіба незначних відмінностей у відсотковому співвідношенні. Насторожив суспільство лише один момент. Опитування, проведені телевізійними каналами та деякими соціологічними службами, підтвердили перемогу Віктора Януковича в першому турі на рівні приблизно 35 відсотків і друге місце Юлії Тимошенко — на 25 відсотках. Однак національний екзит-пол дав інформацію про 31,3 відсотка на рахунку лідера Партії регіонів і 27,1 відсотка — за очільницею БЮТ. Начебто й невелика різниця, однак у першому разі вона становить майже десять відсотків голосів виборців, а це чимало, в другому — чотири відсотки, а це практично дещиця.
Слизькими в цій ситуації є два моменти. Те, що показники інших кандидатів практично збігаються, і те, що в штабі Юлії Тимошенко, та й сама політична лідерка, категорично наголошують на правдивості виключно національного екзит-полу. Мовляв, тільки він проводився прозоро й неупереджено.
Як відомо, національний екзит-пол організовується силами фонду «Демократичні ініціативи». Він заснований у 1992 році як неприбуткова, недержавна, аналітична організація, з якою співпрацюють відомі економісти, соціологи й політологи. Силами фонду «збирається і безкоштовно поширюється вчасна, точна і зрозуміла інформація серед громадян, журналістів, парламентаріїв і політиків», зазначено на його сайті. Між іншим, тут-таки розміщено інформацію, як саме можна переказати кошти на підтримку проведення національного екзит-полу-2010. Слід зауважити, що сам фонд «Демократичні ініціативи» опитування не проводить, однак бере на себе функції координації та контролю забезпечення якості.
Як відомо, приводом для того, щоб у 2004 році зібрався Майдан, стала саме разюча розбіжність між даними екзит-полу та ЦВК. Як ситуація складеться у 2010-му, знатимемо вже незабаром, коли оприлюднять офіційні результати виборів.