Учора Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким визнав конституційними пункти 1, 2, 6, 7 постанови Кабміну № 88 від 11.02.2009 року «Деякі питання реалізації військового майна».
КС вважає, що рішення уряду про утворення Укрспецторгу та допущення його до продажу на внутрішньому ринку військового майна прийнято відповідно до чинного законодавства. Окрім того, тимчасове зупинення дії актів Кабміну не призвело до неправомірного обмеження економічної конкуренції. Між тим положення п. 7 постанови щодо неприпустимості внесення змін до діючих договорів про відчуження і реалізацію військового майна не встановлюють правові засади, гарантії підприємництва, правила конкуренції та не є нормами антимонопольного регулювання. Вони спрямовані на виконання існуючих договорів в умовах реорганізації процедури реалізації військового майна. Окрім того, КС вбачає, що своєю постановою уряд реорганізував Міноборони, шляхом ліквідації діяльності його урядового органу — Державного департаменту надлишкового майна та земель, а не змінив структуру Збройних Сил. Отже, приймаючи такі рішення, уряд не порушив вимог Конституції.
Враховуючи необґрунтованість неконституційності інших окремих положень постанови, КС припинив відносно них провадження у справі.