За інформацією Луганського обласного центру екстреної медичної допомоги й медицини катастроф, унаслідок вибуху кисневого балона в Луганській лікарні №7 постраждали 20 осіб, які перебували на лікуванні у відділеннях кардіології, неврології, пульмонології та інтенсивної терапії. Доля шести медпрацівників залишається невідомою. Під час пошукових робіт їх знайти не вдалося. Припускають, що жертвами вибуху стали завідувач реанімаційного відділення, лікар-реаніматолог, медична сестра відділення функціональної діагностики, медична сестра неврологічного відділення та два слюсарі.
На вечір понеділка (у день вибуху) під завалами будівлі залишалися, за попередніми даними, від шести до восьми осіб. З-під перекриттів, що обрушилися, чулися крики про допомогу. Протягом дня й ночі в місця обвалень рятувальники подавали тепло та електрику, сподіваючись у такий спосіб зберегти людські життя. Дивом залишилася живою одна жінка, причому її стан дозволяв спілкуватися з рятувальниками. Постраждала виявилася медпрацівником. Вона розповіла, що під час вибуху перебувала на п’ятому поверсі будівлі, саме над кімнатою, де був кисневий балон. За визначенням співробітників МНС, пролетівши з п’ятого на другий поверх, жінка залишилася живою і перебувала в задовільному стані. У момент порятунку вона була у вертикальному положенні затиснута елементами зруйнованих конструкцій. Жінку відправили до лікарні.
О восьмій годині вечора витягли тіло п’ятого загиблого. Пошуки людей під завалами та розбирання конструкцій тривали всю ніч. На ранок 19 січня, за даними МНС у Луганській області, з-під уламків витягли тіла восьми загиблих. Урятованих безпосередньо з-під завалів було четверо. Ще двом удалося зберегти життя в перші хвилини прибуття рятувальників на місце трагедії. Урятовано чотири жінки, 61, 30, 25 і 22 років, і двоє чоловіків, 50 і 36 років. Постраждалі з різними травмами були направлені до Луганської обласної клінічної лікарні. На даний момент троє з них (61- і 25-річна жінки та 36-літній чоловік) перебувають у тяжкому стані, 22-річна дівчина — в стані середньої тяжкості, 50-літній чоловік і 30-річна жінка — у вкрай тяжкому стані. Точна кількість пацієнтів і медиків, які перебувають під конструкціями, що обвалилися, невідома.
У понеділок на місце трагедії з Києва прибула Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона взяла участь у виїзному засіданні надзвичайної урядової комісії з розслідування обставин НП. Як повідомила Прем’єр-міністр, на ліквідацію наслідків вибуху в Луганській лікарні №7 Кабінет Міністрів України виділив 20 млн. грн. З резервного фонду області для допомоги потерпілим має намір виділити 1 млн. грн. і Луганська облрада. А Партія регіонів прийняла рішення надати матеріальну допомогу в розмірі 25 тис. грн. родинам загиблих і 10 тис. грн. — постраждалим. Крім того, регіонали пообіцяли взяти на себе видатки на лікування тих, хто перебуває в лікарні.
Попередньою причиною трагедії в Луганську сьогодні називають неправильне транспортування балонів із киснем. Прокуратура Луганської області вже порушила кримінальну справу за фактом порушення вимог законодавства про охорону праці посадовими особами Луганської міської багатопрофільної лікарні №7, що спричинило загибель людей. Фахівці Держгірпромнагляду вивчають документацію підприємств, які наповнювали та постачали балони до цієї лікарні, проводять опитування свідків і потерпілих для з’ясування обставин вибуху.
Державний комітет України з промислової безпеки, охорони праці й гірничого нагляду зобов’язав усі територіальні управління терміново провести перевірки лікувальних закладів, які використовують балони із продуктами розділення повітря.
Виконавчий комітет Луганської міськради відкрив рахунок для надання благодійної допомоги потерпілим і з ліквідації надзвичайної ситуації.
 
Луганськ.
Фото прес-служби МНС/Ігор Кроль/Укрінформ.