Міністерство юстиції висловлює стурбованість у зв’язку із загостренням конфлікту навколо Вищого адміністративного суду України, пов’язаного з втручанням у діяльність системи адміністративних судів.
У цьому зв’язку міністерство заявляє, що порядок призначення суддів на адміністративні посади, попри рішення Конституційного Суду України від 16 травня 2007 року № 1-рп/2007, на сьогодні залишається законодавчо не врегульованим.
Законом не передбачено здійснення органами суддівського самоврядування чи будь-яким іншим органом державної влади повноважень щодо призначення суддів на адміністративні посади в судах, що безпосередньо випливає з рішення Конституційного Суду України від 22 грудня 2009 року №34-рп.
Оскільки Законом «Про судоустрій України» не врегульовано питання щодо призначення суддів на адміністративні посади, Міністерство юстиції вважає, що необхідно керуватися конституційними принципами, зокрема принципом безперервності влади. Цей принцип реалізовано в статтях 6, 90, 108, 115 Конституції України.
Згідно з ним Голова Вищого адміністративного суду України О. Пасенюк виконує свої повноваження до моменту, поки не буде призначено на цю посаду іншу особу в порядку і органом, визначеними законом.
Міністерство юстиції сподівається на якнайшвидше припинення ескалації конфлікту, що виник, оскільки це веде до чергового зниження довіри та авторитету рішень судів.