Дітей вулиці, сиріт, інвалідів, підлітків з групи ризику на Тернопільщині відтепер активно залучатимуть до спорту. Це питання обговорено під час зустрічі голови обласної ради Олексія Кайди з президентом міжнародної громадської організації «Chіldren-WSSF (Word sport stars foundatіon)» Пітером Крістіаном Єнсеном та віце-президентом Ярославом Несторовичем. 
Допомагатимуть дітям зірки світового спорту, зокрема футболу. Звичайно, спортивними заняттями охоплять усіх охочих дітей, але головну увагу приділятимуть важким підліткам. Для області це актуально, оскільки багато батьків — за кордоном на заробітках, а діти залишаються без догляду. Організатори хочуть використати суспільну зацікавленість проведенням в Україні Євро-2012 і розробити широку програму із залучення зірок світового спорту до виховання дітей.
Тернопільщина стала першою, де розпочала роботу ця фундація. Нещодавно обласна рада ухвалила рішення про створення комунального підприємства, що працюватиме в царині патріотичного виховання підростаючого покоління, в тому числі спортивного. Активно працюють із школярами, які хочуть займатися спортом, у Тернопільському національному економічному університеті. Студенти-волонтери ведуть спортивні секції. Ті, хто добре вчиться, мають шанси стати студентами цього престижного вузу, ректор якого Сергій Юрій очолює обласний підрозділ НОКу України. А якщо навіть оберуть іншу стежину в житті, захоплення спортом, прищеплене в дитинстві, допоможе у становленні особистості, формуванні здорового способу життя. Тож міжнародній фундації є на кого спертися.
Скоріш виняток, ніж правило
Учням Самолусківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів тепер можуть позаздрити їхні міські однолітки. Днями тут відкрито спортивний зал з роздягальнями і душовими. Обладнано футбольний і волейбольний майданчики, поле для міні-футболу, є тенісні столи, шведські стінки, дрібніший спортивний інвентар. Коштувала спортивна споруда районному бюджету у 2,4 мільйона гривень.
А от капітальний ремонт і заміну покрівлі школи, збудованої ще на початку минулого століття, сільська громада, батьки, педагоги зробили самі за фінансової підтримки місцевого підприємства «Самолузи». У школі, де навчається 65 дітей, є комп’ютерний клас, підключено Інтернет, а тепер ще й для занять спортом створено якнайкращі умови. Доводиться лише шкодувати, що для сільських шкіл області це скоріш виняток, аніж правило.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.